ACTE INAUGURAL

Centre Cultural Can Balaguer (Carrer de la Unió, 3)

Dilluns 17, a les 19:30h

Amb inscripció prèvia

Sobre la activitat

L’acte d’inauguració és un esdeveniment obert a tota la ciutadania on celebrem l’inici del major festival d’arquitectura de la nostra ciutat. Durant una setmana, Palma s’omplirà de debats, conferències, tallers, rutes i visites guiades a diferents edificis i espais, habitualment tancats o ocults a la ciutadania, de manera gratuïta, i que tenen com a denominador comú ser els millors exemples d’arquitectura i disseny de Palma.

L’espectacle “Anava amb bicicleta i em digueren terrorista” del Col•lectiu GÜILIS donarà inici a l’acte (per aquesta activitat és necessària una altra inscripció prèvia) per posteriorment escoltar unes paraules de les autoritats, els patrocinadors i l’organització. Finalment, es podrà gaudir, en exclusiva, de la inauguració de la Sala Medieval de Can Balaguer, mentre es degusta una cervesa Rosa Blanca i s’escolta la música de Mon Sound.

ANAVA EN BICICLETA I EM VAN DIR TERRORISTA

Espectacle de carrer. Cinc cossos que re-visiten l’espai, l’observen, l’exploren, el transiten i el modifiquen, motivats pel conflicte que els genera l’hostilitat de no trobar un lloc d’encontre a l’espai públic. Mitjançant una recepta base, la proposta s’adapta i reformula segons l’espai i el context que habita. A través del moviment, el so i la subversió de la cartelleria, els cossos ens conviden a reflexionar sobre l’espai públic, les dinàmiques que hi reproduïm, les maneres d’ocupar-lo, entendre’l i el valor que cadascuna li dóna. Inscripció aquí. 

LA SALA MEDIEVAL DE CAN BALAGUER (Ajuntament de Palma)

Quan es varen realitzar les obres de rehabilitació de Can Balaguer, finalitzades el 2016, a l’interior dels murs de la cantonada nord-est de la propietat varen aparèixer unes restes de pintures murals datades al segle XIV, és a dir, en època medieval.La major part de l’edifici que avui coneixem com Can Balaguer és d’època barroca. Aquestes restes ens donen informació sobre les construccions anteriors, i també sobre la trama de carrers medievals, d’origen islàmic, fossilitzada al barri de Sant Jaume.

Amb la museïtzació d’aquesta sala es vol donar a conèixer aquests orígens i els elements més característics de l’arquitectura domèstica medieval, motiu pel qual s’hi han inclòs peces procedents d’altres immobles pertanyents a col·leccions particulars, concretament mostres de rajoles del segle XV, fragments d’enteixinat i altres dos exemples de pintura mural amb els quals es poden veure els tres tipus de motius més estesos en aquestes decoracions.

Per a la museïtzació de la sala es varen encarregar els textos corresponents al Gresmed (Grup de Recerca d’Estudis Medievals) de la UIB on s’expliquen com eren les cases medievals de Palma.

El projecte arquitectònic de rehabilitació de la sala medieval, finalitzat el 2021, també l’han duit a terme els arquitectes autors de la rehabilitació del Casal Balaguer: Sé Duch, Eva Prats i Ricardo Flores.

MÓN SÓUND

Món Sound és una banda mallorquina de música electrònica folklore, ètnica i tropical d’arreu del Món. Un viatge a través de la música perquè tots descobrim diferents cultures en un àmbit festiu. Ens encanta veure com música en altres llengües i ballada per altres cultures és capaç d’unir i fer moure a tothom. Desenes de cultures unides en una sola sessió musical.