CIUDAD DE MALLORCA

Teatre Municipal Mar i Terra 

(Carrer de Sant Magí, 89)

Dimarts 18, a les 19:30h

Amb inscripció prèvia

Sobre la actividad

Emmarcat dins les activitats del festival d’arquitectura OPEN HOUSE PALMA en commemoració del 110è aniversari del naixement de l’arquitecte palmesà José Ferragut Pou, es projectarà per primera vegada oberta al públic la pel·lícula “Ciudad de Mallorca” dirigia pel mateix José Ferragut, i, posteriorment, es durà a terme un col·loqui sobre la figura de l’arquitecta amb Judit Vega i José Ferragut Canals.

L’any 1960, l’arquitecte José Ferragut Pou (Palma, 1912-1968) enregistrà un documental, filmat en format de 16 mil·límetres, anomenat “Ciudad de Mallorca”, que deixava clara constància dels canvis socials i paisatgístics que s’estaven produint a la ciutat de Palma just en aquell moment: l’inici de les dècades que esdevindrien el boom turístic a les nostres illes. El metratge presenta la visió pròpia i genuïna d’un dels arquitectes més importants de Mallorca a la dècada dels anys 50, narrada pel seu ajudant i delineant David Torres, i de caràcter amateur, documenta la realitat en una època de transformacions, amb les opinions de l’autor pel que fa a aquests canvis.

Participantes

Judit Vega Avelaira

Directora del Centre UNED-Illes Balears i professora tutora d’Història d’art de l’Edat mitjana i de Patrimoni artístic i béns culturals.

Humanista reincident és:

  • Llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Santiago de Compostel·a.
  • Licence ès Lettres, estudis de doctorat, Màster en Història de l’Art per la Universitat de Friburg (La cathédrale de Compostelle et ses portails: mise au point et critiqui de l´état actuel de la recherche, Summa cum laude).
  • Llicenciada en Antropologia Social i Cultural i Màster en Psicologia (Coaching) per la UNED.

Actualment centra la seva recerca en l’obra de l’arquitecte palmesà José Ferragut i la seva aportació al moviment modern, que presentarà com a tesi en la Universitat Rovira i Virgili en la branca de Patrimoni arquitectònic. Ha estat Professora assistent Departament d’Art Medieval i Professora Convidada de l’Institut d’Estudis Medievals a la Universitat de Friburg; investigadora del Departament d’Art Medieval de la Universitat de Berna; col·laboradora científica de la Universitat Humboldt de Berlín; professora en la Universitat Popular de Berna i Directora de la UNED a Suïssa durant 16 anys.

Autora de nombrosos articles i llibres en relació amb l’art i l’ensenyament de l’espanyol com a llengua estrangera, ha participat com a ponent i amb pòsters en nombrosos cursos i congressos.

José Ferragut Canals

Arquitecte i nebot de José Ferragut Pou. És autor del llibre “EL ARQUITECTO J. FERRAGUT POU”, on analitza l’obra del seu oncle, una àrdua labor de revisió i classificació dels més de 2.000 expedients que l’arquitecte va realitzar en tan sols 26 anys d’exercici professional. La publicació recull 140 expedients d’obres diverses, a més de mostres dels seus dissenys de mobles, objectes litúrgics i vidrieres i una anàlisi exhaustiva del seu estil, realitzat per Jaime Ferrer Forés.