ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |

ABANS D’OPEN HOUSE: EL PROCÉS DE DISSENY
Sobre l’activitat
El festival d’arquitectura OPEN HOUSE PALMA i el Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) t’apropen al procés de disseny que hi ha al darrere d’alguns dels edificis que obriran les portes durant el cap de setmana del festival, de la mà dels seus autors/es.
Per arribar fins a l’obra final, existeix tot un procés de disseny arquitectònic que té en compte molts factors que determinaran el resultat: la història del lloc i la seva ubicació, les preexistències, les persones usuàries, els usos i activitats que s’hi duran a terme, els recursos financers i tecnològics, normatives tècniques, etc. Molts interrogants que a simple vista no s’aprecien, però que els equips d’arquitectura responen a les necessitats físiques i psicològiques dels futurs habitants.
Per aqueta xerrada comptarem amb la intervenció de:
- Pere Nicolau, amb la reforma del Gran Hotel
- OHLAB (Paloma Hernáiz i Jaime Oliver), amb l’Hotel Can Bordoy
- Feina Studio (Aina Salvà i Alberto Sánchez, amb l’Split House)
- Pere Rabassa, amb la seva intervenció a la coberta de Sa Llotja
Participants
Pere Nicolau
Nascut a Palma l’any 1948, és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Conegut per les seves obres del Parc de Mar i la terminal de l’aeroport de Son Sant Joan, l seva obra es considera dins el racionalisme lligat al regionalisme.
Juntament amb altres professionals, formà part d’un grup anomenat Zócalo, que el 1978 aconseguí el primer premi en el concurs per a realitzar el parc de la Mar de Palma. Una altra obra d’impacte, en col·laboració amb l’arquitecte Jaume Martínez, fou la projecció i direcció entre el 1987 i el 1993 de la rehabilitació del Gran Hotel de Palma, obra de Lluis Domènech i Muntaner.
OHLAB (Paloma Hernáiz i Jaime Oliver)
Paloma Hernaiz és arquitecta per la ETSAM de Madrid i postgraduada amb un Màster d’Arquitectura a la Universitat de Columbia de Nova York. Després dels seus estudis va realitzar treballs de recerca en els arxius històrics del “Royal Institute*of British Architects” (RIBA) a Londres. Abans d’establir la seva oficina a Madrid va adquirir 9 anys d’experiència professional en oficines d’arquitectura de diferents països on va tenir l’oportunitat de realitzar projectes de molt diferents escales i requeriments. A Madrid va col·laborar amb Estudi Lamela / Richard Rogers Partenariat; a Nova York treballava amb l’oficina G-tects, on va col·laborar amb el despatx de Frank O. Gehry; a la Xina va treballar a Shanghái i a Pequín amb l’oficina OMA / Rem Koolhaas.
Jaime Oliver és arquitecte per la ETSAB de Barcelona, on es va graduar amb qualificació d’excel·lent en el seu Projecte Final de Carrera. Va cursar un any en el Institut Supérieur d’Architecture de la Communauté Française a Brussel·les amb una beca Erasmus i compta amb un Màster d’Arquitectura de la Universitat de Columbia de Nova York, després d’obtenir una beca d’estudis de “la Caixa”. Abans d’establir la seva oficina a Madrid va adquirir 9 anys d’experiència professional en oficines d’arquitectura de diferents països on va tenir l’oportunitat de realitzar projectes de molt diferents escales i requeriments. A Nova York, va col·laborar amb l’oficina DNA i amb l’estudi Hariri & Hariri; a la Xina va treballar aShanghái i a Pequín a l’oficina OMA / Rem Koolhaas.
FEINA STUDI (Aina Salvà i Alberto Sánchez)
Feina és un estudi amb seu a Mallorca fundat l’any 2007 per Aina Salvà i Alberto Sánchez amb el nom de Sms Arquitectos. Amb una reputació consolidada en els camps de l’arquitectura i el disseny amb èmfasi en el context cultural, la materialitat i la sostenibilitat. Des d’encàrrecs privats fins a projectes d’àmbit públic, exposicions i disseny de producte.
Aina Salvà Tejedor va estudiar interiorisme a Elisava, Barcelona. Arquitectura a la University of North London i posteriorment a l’ESARQ de Barcelona, on es va graduar el 2002.
Alberto Sánchez López és arquitecte per la University of North London, on es va graduar el 1999.
Pere Rebassa
Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (1971), ha estat professor de projectes a Elisava i de composició i de projectes a l’ETSAB. Compta amb una publicació relativa als “Elements bàsics de l’arquitectura popular de Mallorca”, així com amb diferents premis i reconeixements com el Premi Ciutat de Palma i el de la trajectòria professional, atorgat pel COAIB. Ha estat membre del Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears com a tresorer, vocal i secretari.
Entre les seves obres destaca la rehabilitació de la Llotja de Palma o diferents intervencions al Palau d’Amaians (Museu de Mallorca).