ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |

VARIATS
Sobre l’activitat
VARIATS: intercanvis amb Aulets, Assut, Carles Oliver, Estruch – Martorell, Munarq i TEd’A
Sis maneres d’entendre l’arquitectura, sis maneres d’explicar l’arquitectura. “VARIATS” es defineix com una experiència arquitectònica on sis equips d’arquitectura mallorquins, de notòria actualitat i qualitat, voldran fer entendre al públic assistent els projectes dels altres. Sis equips que comparteixen un territori i una mirada, que formen part d’un canvi de model col·lectiu, i que s’invertiran els projectes per tal de difuminar les autories.
Participants
AULETS (Francisco Cifuentes)
Aulets Arquitectes és un estudi mallorquí dirigit per Francisco Cifuentes i Sebastià Martorell. Entenen la professió com un ofici que dona resposta a una comunitat en un ecosistema concret, mitjançant recursos locals, el coneixement de la tipologia local i la relació amb la natura.
En 2021 inicien el projecte Amarar, que planteja un nou model productiu que permet per una banda cuidar els boscos de Mallorca i per altre fer servir la seva fusta en la construcció illenca. També estan investigant, juntament amb la Arkitektskolen Aarhus (Dinamarca), damunt la pedra de marès, la seva empremta en la cultura illenca i desenvolupant nous sistemes constructius.
Francisco Cifuentes és arquitecte per l’ETSAB de Barcelona (2002) i doctor per la UPC (2015) amb la seva tesis “La Llotja de Guillem Sagrera”. Ha estat Director General d’Habitatge de l’Ajuntament de Palma (2015-2018), on va desenvolupar projectes de reforma de barris i el bosc urbà des Canòdrom.
Ha estat professor a l’ESARQ de Barcelona (2008-2009), l’EAR de Reus (2008-2015) i a l’Arkitektskolen Aarhus (2022). Ha dirigit els workshops “1000 Pedreres” a Mallorca (amb Toni Alomar, 2010) i “Learning to build by building”, a Can Lis (Arkitektskolen Aarhus, 2021). Actualment és professor de l’Unit Matter i del Màster MIAD a l’ETSALS, Barcelona..
ASSUT (Marta Alarcón i Oriol Ferrer)
ASSUT és un estudi d’arquitectura i disseny urbà dirigit per Marta Alarcon (Barcelona, 1993), Clara Corominas (Solsona, 1993), Oriol Ferrer (Mallorca, 1992) i Maia Sánchez (Donostia, 1992), tots ells arquitectes per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.
Actualment treballen entre Mallorca i Barcelona, principalment en el camp de l’habitatge.
L’estudi combina la pràctica professional, l’acadèmica i la recerca per abordar els reptes socials i mediambientals des del lloc, el seu context, la sostenibilitat i la circularitat. “ASSUT” és la relació que s’estableix entre la naturalesa i allò construït.
Carles Biel Oliver Barceló
Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Durant els seus estudis, va rebre beques per estudiar a UC Los Angeles, TU Delft i ETSAM.Des del 2009, membre de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on va dirigir el projecte d’adaptació al canvi climàtic ‘Life Reusing Posidonia’, finançat pel programa europeu LIFE +. Actualment, és el responsable del Departament Tècnic de l’IBAVI.
Els projectes desenvolupats tant a nivell particular com part de l’equip de l’IBAVI han rebut alguns premis que faciliten la credibilitat per plantejar segons què. Aquesta obra ha estat àmpliament publicada i exposada.
ESTRUCH MARTORELL Arquitectes (Laura Sanchís i Lluís Martorell)
És un despatx d’arquitectura situat a Palma de Mallorca creat l’any 2021 per Laura Sanchís Estruch (Barcelona, 1991), arquitecta per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC, 2015) i Lluís Martorell Pomar (Palma, 1990), arquitecte també per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB-UPC, 2014).
Amb l’experiència prèvia d’un any d’intercanvi durant la carrera a la ZHAW Winterthur i la TUM Múnich respectivament, els dos decideixen anar a treballar a Zúrich després d’acabar els estudis. La laura compagina la feina al despatx GNWA Architekten, desenvolupant projectes d’equipamient públic i concursos, amb el Màster d’Estudis Avançats sobre habitatge (MAS ETH in Housing, 2020). En Lluís treballa a l’oficina Neff Neumann Architekten en varis concursos i projectes d’habitatge col·lectiu privat i cooperatiu. Després de quatre anys decideixen establir-se a Mallorca i fundar el seu propi estudi.
MUNARQ (Rafel Munar i Pau Munar)
Munarq és un estudi d’arquitectes amb seu a Mallorca fundat per Rafel Munar i Pau Munar, centrat en la integració de l’arquitectura al paisatge mediterrani. Intentant sempre trobar noves idees sobre la tradició constructiva de l’illa. Per tenir èxit intentem resoldre problemes complexos de la manera més directa i eficient. Estem profundament centrats en el respecte a la nostra terra i per això sempre pensem en una construcció sostenible que afecti el menys posible el nostre paisatge, utilitzant materials naturals i generant canvis favorables per al nostre entorn.
TEd’A arquitectes (Jaume Mayol)
Irene Pérez (Barcelona, 1976) i Jaume Mayol (Mallorca, 1976) estudien a l’ETSA Vallés. N’Irene i en Jaume dirigeixen l’estudi TEd’A arquitectes, a Mallorca. La seva feina es centra en la utilització de recursos locals, materials locals i tipologies locals, subratllant el temps i la seva pàtina com a ingredients fonamentals.
Ambdós arquitectes combinen la seva pràctica professional amb l’acadèmica. Ambdós han impartit classes a la University of Stuttgart, a la Fakultät für Architektur TU Graz, o a la TU Munich, entre d’altres. Actualment són professors a la Kunstakademie de Düsseldorf i a La Salle de Barcelona.
La seva obra ha estat guardonada en múltiples ocasions, entre les quals destaca el premi en la Biennal Espanyola BEAU XV al 2021, així com en la BEAU XIV 2018, també reberen el premi FAD internacional al 2018, així com el premi FAD d’interiorisme tambié al 2018, el premi ECOLA 2019 o el Brick award 2020. Enguany, i per segona vegada, són un dels estudis finalistes del Swiss Award 2022.
TEd’A arquitectes principalment treballen a l’illa de Mallorca, però tambié desenvolupen alguns projectes fora de les Illes, actualment destaca un edifici escola a Girona i una església a Bèlgica.