ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |
Què és #OPENCITY?
#OPENCITY són espais de reflexió i pensament amb l’objectiu de transformar la ciutat en un fòrum de trobada i debat, apropant a la ciutadania les inquietuds de l’arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l’urbanisme que tenen a veure amb els reptes socials i climàtics del segle XXI.
Durant una setmana, #OPENCITY convertirà els diferents districtes de Palma en un ideari per tal de repensar com volem viure la ciutat, des d’una mirada híbrida i multidisciplinar, entorn una temàtica que afecta a cada barri, al voltant de la qual s’organitzen debats, visites i tallers, juntament amb entitats veïnals, universitats o professionals de cada camp.

ESPAIS PER RECUPERAR
Sobre l’activitat
“ESPAIS PER RECUPERAR” apunta al centre històric de la nostra ciutat, un debat que arrancarà des de les galeries de la Plaça Major i que tocarà la gentrificació, la turistificació, el comerç local i la necessitat de recuperar els espais devorats per la mercantilització dels espais públics i privats del centre de la ciutat.
Una taula rodona moderada per la periodista Gemma Marchena, especialista en temes urbanístics i immobiliaris, i on contarem amb la presència de Jaume Garau, psicòleg social i secretari de l’associació Palma XXI; Jordi Bayona, periodista, escriptor i membre de l’associació de veïns de Canamunt; i Lio Bechara, de l’ateneu popular l’Elèctrica.
Participants
Gemma Marchena (moderadora)
Llicenciada en Periodisme, ha treballat a diversos mitjans de Balears. És redactora del diari Ultima Hora a la secció de Ciutat i està especialitzada en temes urbanístics i immobiliaris.
Jaume Garau (Palma XXI)
Llicenciat en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona i Màster en Psicologia de les Organitzacions per la London Schoolof Economics. De 1983 a 2011 va treballar en la gestió dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, de l’Ajuntament de Palma, de Marratxí i del Consell de Mallorca. Va ser President del Col.legi de Psicòlegs de Balears del 1988 al 1995. Va ser President d’Intress i membre del Patronat de la Fundació Anesvad. És soci fundador d’Arca i el 2009 va ser anomenat soci d’honor. També ha estat Diputat al Parlament de les Illes Balears.
Actualment presideix la Fundació Iniciatives del Mediterrani i és secretari de l’associació Palma XXI.
Jordi Bayona (AVV Canamunt)
Periodista jubilat i escriptor. Ha treballat com a redactor del Diari de Mallorca durant 14 anys, en qual va acabar com a director. Professor del master de Comunicació institucional de la UIB. Va ocupar càrrecs públics en el Govern com a Director General de Comunicació (1999-2003) i com a Director General d’Acció Exterior (2007-2011). És conseller del Consell de Direcció d’IB3.
A més a més, és autor de 4 novel.les publicats: “Els anys d’excepció”, “La panda de los dedos de oro”, “Mallorca 17. El siglo del dragón del capitán Coch” i “Bésame, ódiame…¡Haz algo!”.
Lionel Bechara (ateneu popular l’Elèctrica)
Veïna de Canamunt, fent món a l’Elèctrica Ateneu Popular, editor al Nosaltres, impulsant COOP57, soci coop a La Bacanal – Ecolocal. Participant de diversos MMSS dels darrers anys.
L’Elèctrica – Ateneu Popular és un espai autogestionat que des de Maig del 2020, va iniciar les seves primeres passes a Ciutat per resistir a les lògiques del capital que ens capturen la vida i la posen al servei de la mercantilització.

ANAVA AMB BICICLETA I EM VAN DIR TERRORISTA
Sobre l’activitat
Anava amb bicicleta i em digueren terrorista
És un espectacle de carrer on un conjunt de cossos recorren, habiten i intervenen l’espai a partir d’una estructura o recepta base que es deixa transformar en funció de la seva realitat canviant, espontània i compartida amb altres habitants i transeünts. D’aquesta manera es configura un site specific, a través de distints llenguatges i canals comunicatius, principalment l’ús dels nostres cossos, combinats amb dispositius d’enregistrament (mòbils), elements plàstics i gràfics i material sonor. Aquestes creacions es destrueixen i reconstrueixen, generant una experiència en format de recorregut.
Cerca denunciar i assenyalar les hostilitats de l’espai públic, relacionades amb l’arquitectura, l’urbanisme i la regularització que afecten el comportament de les persones, provocant conseqüències com l’individualisme, alienació i la pèrdua de l’espai comú. El nostre objectiu és que el públic reflexioni, juntament amb nosaltres, sobre l’espai públic, mentre l’habita amb noves mirades, com a quelcom propi.
Participants
Col·lectiu Les Güilis
Les Güilis som un Col·lectiu d’artistes dissidents de Palma de Mallorca que irromp a l’espaiürbic mitjançant intervencions composades d’imatges físiques que parteixen d’unqüestionament sociopolític. Creiem que és necessari combatre l’alienació il’individualisme per recuperar l’espai comunitari. Per això proposam: la re-apropiació del’espai públic per resignificar-lo com a espai comú i viure’l com un refugi i no com allò hostil.Treballam des de l’any 2016 prenent com a referents a diferents autores dels camps del’arquitectura, l’urbanisme, la sociologia i l’art; i dissenyam i experimentam diferents pràctiquesen la recerca d’un llenguatge escènic propi.
El 2019 començam el nostre primer projecte d’exhibició ‘Anava en bicicleta i em van dirterrorista’ amb el qual vàrem ser residents al C.IN.E de Sineu al 2020, mostrant un workingprogress al Festival d’Arts Visuals CICLOP; programades a la FiraB! 2021; i al FestivalEmergències 2022. Paral·lelament hem treballat en ‘ÜRBIC’, projecte subvencionat per l’IEB el2021 enfocades en la relació de la comunitat amb l’espai públic.

