ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |
Què és #OPENCITY?
#OPENCITY són espais de reflexió i pensament amb l’objectiu de transformar la ciutat en un fòrum de trobada i debat, apropant a la ciutadania les inquietuds de l’arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l’urbanisme que tenen a veure amb els reptes socials i climàtics del segle XXI.
Durant una setmana, #OPENCITY convertirà els diferents districtes de Palma en un ideari per tal de repensar com volem viure la ciutat, des d’una mirada híbrida i multidisciplinar, entorn una temàtica que afecta a cada barri, al voltant de la qual s’organitzen debats, visites i tallers, juntament amb entitats veïnals, universitats o professionals de cada camp.

ESPAIS DE TROBADA
Sobre l’activitat
“ESPAIS DE TROBADA” reflexiona sobre el model de ciutat que necessita Palma, a partir de la recent intervenció al carrer de Nuredduna. La temàtica s’aborda des de diferents eixos: el físic (el model urbà i l’espai públic), l’ambiental (l’ecosistema urbà i la mobilitat) i la social (la inclusió i participació ciutadana), per tal de precisar, a partir de les intervencions de les persones convidades, quins són els obstacles, reptes i oportunitat de la nostra ciutat.
Una taula rodona moderada per l’arquitecta i urbanista Maria Gómez, on contarem amb la presència de Giuseppe Grezzi, regidor de Mobilitat Sostenible i Espai Públic de l’Ajuntament de València; Joan Ferrer, diputat del Parlament de les Illes Balears i ex-regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma; Toni Forteza, arquitecte i autor de la reforma del carrer de Blanquerna; Àngels Fermoselle, vicepresidenta de l’associació ARCA; i Nael Falo, portaveu del col•lectiu Flipau amb Pere Garau.
Participants
Maria Gómez (moderadora)
L’any 2018 va fundar MGL amb l’objectiu de fer urbanisme a les Balears des d’una perspectiva local. Avui, des de Palma, treballen col•laboració amb diversos equips i administracions locals així com també en el marc de projectes europeus.
Així mateix, és cofundadora i coordinadora del moviment Jane‘s Walk Palma des de 2016 i membre de la junta de l’associacióPalma XXI des de 2018.
Giuseppe Grezzi
Nascut a Itàlia el 1973, es va mudar a València l’any 2000. Ha treballat de traductor, va col·laborar a la creació de la Coop Ecovida, dedicada als serveis mediambientals. Especialitzat en mobilitat i transport, va ser assessor de Joan Ribó, actual alcalde de València, en el grup municipal de 2011 a 2015. Elegit regidor de Compromís el 2015, va ser nomenat tinent d’alcalde de Mobilitat Sostenible i Espai Públic i President de l’EMT. Aire, Contaminació Acústica i Platges.
En 7 anys de gestió, la regidoria de mobilitat ha rebut nombrosos reconeixements i premis estatals i internacionals. L’EMT va ser guardonada amb el premi a la millor empresa de transport urbà de l’any 2018. Al març 2019 València va ser guardonada amb el premi Ciutat BikeFriendly per la millor infraestructura ciclista de tot Espanya.
Nael Falo (Flipau amb Pere Garau)
És veí del barri Pere Garau, geògraf i treballador d’empresa privada. Actualment, està cursant el Màster Universitari en Ciutat i Urbanisme de la UOC. És portaveu de Flipau amb Pere Garau al Consell de Districte Llevant. Va participar als processos oberts i tallers sectorials dels PMUS 2014 i 2022. A més a més, és membre de diferents entitats cíviques i socials.
Àngels Fermoselle (ARCA)
Llicenciada en Biologia. Mare i padrina. Porta des de fa 43 anys un petit comerç a Pere Garau. Fundadora del Lobby de Dones. Vicepresidenta d’ARCA, entitat en Defensa del Patrimoni. Coautora del Llibre “Pere Garau, un barri amb Història” i autora de 24 títols de la col·lecció de llibres infantils “Els Contes de s’Abu”. Col·labora com articulista al Diario de Mallorca, especialment amb temes relacionats amb Palma.
Joan Ferrer
Diplomat en Turisme (UIB), llicenciat en Història de l’Art (UIB) i màster Professorat (UIB) i Ciutat i Urbanisme (UOC). És cap d’Administració del Conservatori Superior de Música Illes Balears. Va ser regidor de l’Ajuntament de Palma (2015-2019) on vaig assumir les competències de 6è Tinent de Batle, Mobilitat, Districte Llevant i presidència de l’Empresa Municipal de Transports de Palma (EMT) i de l’Empresa Municipal d’Aparcaments i Projectes de Palma (SMAP).
Actualment, és Diputat del Parlament de les Illes Balears (PSIB-PSOE) des de 2019. Comissions de Medi Ambient i Territori, Assumptes Socials, Drets Humans i Esports i Assumptes Generals i Institucionals. A més a més, és secretari d’Agenda Urbana de la Comissió Executiva del PSIB-PSOE.
Toni Forteza
Nascut a Palma l’any 1958, és Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Ha combinat la seva pràctica professional amb diferents càrrecs al Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears, com a professor de projectes a l’Escola de Disseny IADE i ha estat convidat a nombroses conferències i ponències sobre actuacions urbanes a la ciutat de Palma.
Entre les seves obres més destacades trobam la reforma del l’eix cívic de Blanquerna, el projecte del Parc de les Estacions de 1986, la Facultat de Dret i Econòmiques de la UIB o el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany. Compte amb nombroses publicacions i ha rebut nombrosos premis i reconeixements, com finalista alas premis FAD o premis d’arquitectura del COAIB.

PERE GARAU AMB ULLS DE DONA
Sobre l’activitat
PERE GARAU AMB ULLS DE DONA
Una vegada finalitzada la taula rodona farem una ruta exploratòria pel barri Pere Garau, de la mà del col·lectiu Arquitectives.
Durant aquesta activitat, farem una passejada pel barri de Pere Garau, analitzant-lo des d’un punt de vista feminista. Parlarem sobre mobilitat, accessibilitat, seguretat i visibilitat de les dones a l’espai públic i encetarem un debat sobre les possibles intervencions per a la millora de la barriada.
Participants
Arquitectives (www.arquitectives.com)
Pablo Amor i Cristina Llorente, arquitectes llicenciats per la ETSA Valladolid i la ETSA Barcelona, respectivament, i especialistes en Urbanisme i Medi ambient i Gestió Urbana i Participació Ciutadana, compten amb experiència en els camps de l’educació, el planejament urbanístic, l’edificació i el disseny d’equipaments educatius. Són els delegats espanyols del Programa de Treball internacional Architecture & Children de la Unió Internacional d’Arquitectes.
Des de 2009, a través del col•lectiu Arquitectives, treballen per a la divulgació de l’arquitectura, mitjançant el disseny i impartició d’activitats, projectes educatius i material didàctic dirigits a centres, entitats de diversa índole i administracions públiques. També imparteixen formació a professorat per a l’anàlisi i transformació dels espais educatius.
Dins del camp del planejament i disseny urbà, redacten i coordinen projectes d’urbanisme participatiu i espai públic, orientats a emprar la participació com a eina real de transformació de l’entorn urbà, així com instal•lacions i accions urbanes dirigides a vitalitzar i democratitzar els espais comuns.
Han impartit cursos universitaris i conferències relacionades amb la ciutat, l’educació ambiental i l’entorn construït a nivell nacional i internacional (Hèlsinki, Weimar, Bucarest, Sofia,…).
Són els autors de diverses publicacions, entre elles el conte il•lustrat “Edu i la millor casa del món”, el “Catàleg d’establiments emblemàtics de Palma”, la guia “Escola i paisatge de Mallorca” i la “Guia urbana de l’Eixample de Palma”, a més de diversos articles científics i d’opinió en publicacions nacionals i internacionals.
