ACTIVITATS

| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |

| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |

Què és #OPENCITY?

#OPENCITY són espais de reflexió i pensament amb l’objectiu de transformar la ciutat en un fòrum de trobada i debat, apropant a la ciutadania les inquietuds de l’arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l’urbanisme que tenen a veure amb els reptes socials i climàtics del segle XXI.

Durant una setmana, #OPENCITY convertirà els diferents districtes de Palma en un ideari per tal de repensar com volem viure la ciutat, des d’una mirada híbrida i multidisciplinar, entorn una temàtica que afecta a cada barri, al voltant de la qual s’organitzen debats, visites i tallers, juntament amb entitats veïnals, universitats o professionals de cada camp.

ESPAIS PER HABITAR

Habitatges socials al carrer de Salvador Espriu, 39

Divendres 21, a les 16.30h

Amb inscripció prèvia

Si

Sobre l’activitat

“ESPAIS PER HABITAR” repensa el model d’habitatge del segle XX a partir de la reintroducció de materials tradicionals a les construccions d’avui en dia: pedra, terra, fusta. Coneixerem els avantatges d’aquests materials naturals i de baix impacte ambiental, com s’utilitzen i quina repercussió tenen a la vida de les persones i al planeta. També durem a terme una visita a la nova promoció d’habitatges socials del carrer de Salvador Espriu, construïts per l’IBAVI a partir de tècniques tradicionals de marès i fusta.

Una xerrada pràctica a càrrec de Lara Fuster, arquitecta i impulsora de l’ús de materials naturals i l’aplicació de tècniques locals; i Joan Cantallops, arquitecte tècnic especialitzat en eficiència energètica i bioconstrucció.

Una vegada finalitzada la taula rodona, es durà a terme el “Taller de construcció amb terra” a càrrec de l’arquitecta Àngels Castellarnau, una aproximació a l’arquitectura en tàpia, la seva tradició i contemporaneïtat. Presentarem els fonaments de la tècnica a través d’una pràctica on es realitzarà una primera part d’aproximació i caracterització del material, després de la qual es realitzaran diferents mostres de mur de tàpia que permetran descobrir solucions i potencialitat de la tècnica. Aprendre fent.

Participants

Joan Cantallops

Grau en Edificació per la UIB, Màster en bioconstrucció (IEB-IBN), Passivhaus Designer (CPD), Passivhaus Tradesperson (CPT), cursos i seminaris varis d’eficiència energètica.

Inicia la seva carrera com project manager executant habitatge d’alt nivell a la zona nord de l’illa, gens gratificant a escala personal, per la qual cosa comença pel seu compte amb Arqgreen, enfocat tant en obra nova com reforma i/o rehabilitació, centrat sempre en l’eficiència energètica dels habitatges i la salubritat, reduint l’ús de materials plàstics i no saludables. Actualment, forma part de l’equip del departament tècnic de l’IBAVI.

Lara Fuster

Arquitecta per la Universitat d’Alacant, cofundadora de l’estudi de creació visual i espacial Hedera. Gràcies a la seva participació en jornades i exposicions ha desenvolupat un fort interès per la comunicació arquitectònica. Impulsa l’ús de materials naturals i l’aplicació de tècniques de construcció locals als seus projectes. Actualment, forma part de l’equip del departament tècnic de l’IBAVI.

Àngels Castellarnau (taller de construcció amb terra)

Arquitecta per la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya), especialitzada en bioconstrucció, arquitectura de baix impacte ambiental i arquitectura de terra. Phd per la UPC en Energia natural a l’Arquitectura. Investiga sistemes constructius amb material local i la gestió de recursos naturals en el territori.

Fundadora de l’estudi Edra Arquitectura km0. Va rebre el Premi Internacional d’Arquitectura Contemporània en Terra Crua Terra Award 2016, el Premi de Construcció Sostenible de Castella i Lleó 2015-2016 i el Premi de Sostenibilitat del García Mercadal 2017, 2018 i 2021. Obra seleccionada en el Concurs internacional de de Arquitectura Contemporània en Terra i Fibres TerraFibra Award 2021. Membre de la xarxa PROTERRA. Cofundadora de la plataforma Made in terra Spain.