ACTIVITATS

| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |

| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |

Què és #OPENCITY?

#OPENCITY són espais de reflexió i pensament amb l’objectiu de transformar la ciutat en un fòrum de trobada i debat, apropant a la ciutadania les inquietuds de l’arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l’urbanisme que tenen a veure amb els reptes socials i climàtics del segle XXI.

Durant una setmana, #OPENCITY convertirà els diferents districtes de Palma en un ideari per tal de repensar com volem viure la ciutat, des d’una mirada híbrida i multidisciplinar, entorn una temàtica que afecta a cada barri, al voltant de la qual s’organitzen debats, visites i tallers, juntament amb entitats veïnals, universitats o professionals de cada camp.

ESPAIS DE CONTRAST

Biblioteca del Molinar – Sala Aurora Picornell (Carrer de Francesc Femenias, 1)

Dimarts 18, a les 16.30h

Amb inscripció prèvia

Si

Sobre l’activitat

“ESPAIS DE CONTRAST” identifica el principal recurs ambiental i paisatgístic en el que es fonamenta l’economia de les Illes Balear: la platja. El front marítim de la nostra ciutat, actualment desdibuixat per l’embogit urbanisme costaner, requereix d’una recuperació ambiental per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic, posant en valor el sistema dunar. Però, com podem dur a terme aquestes actuacions en un destí turístic madur i quins efectes tenen sobre la ciutat?

Una taula rodona moderada per l’activista del GOB Margalida Ramis, on contarem amb la presència de l’ecòleg Toni Martínez; els investigadors i docents Yolanda Romero i José Maria Romero; i el Director general d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma i arquitecte, Biel Horrach.

Una vegada finalitzada la taula rodona, farem una ruta exploratòria acompanyats pels ponents per la platja de Can Pere Antoni, per comprendre in situ els temes tractats a la taula.

Participants

Margalida Ramis (moderadora)

Llicenciada en física i activista ecofeminista. Ha treballat en els camps de la gestió energètica i les energies renovables, al capdavant de les Agències d’Energia de Menorca i de les Illes Balears, i també en l’àmbit de la consultoria en matèria de gestió de residus.  Va iniciar els estudis de tercer cicle al departament de Geografia de la UIB com a membre del Grup d’Investigació Sostenibilitat i Territori (GIST). Ha estat presidenta-fundadora de l’ONG, Enginyeria Sense Fronteres de les Illes Balears. Actualment i des de fa més de 10 anys, treballa al Grup d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) com a portaveu i responsable de l’Àrea de Territori, Recursos i per la Transició ecosocial. En la vessant de la divulgació de l’ecologisme social i polític, imparteix tallers i xerrades, participa en cursos i seminaris i col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació com La Directa, Ona Mediterrània Ràdio o el Diari Ara Balears i també amb l’associació Albasud i la Conca 5.1.


Toni Martínez


Biòleg, doctor en Ecologia, Professor jubilat de la Facultat de Ciències i de l’Escola Politècnica de la UIB. Professor convidat a diferents universitat i amb anys sabàtics a la ETSAB-UPC. Director del Màster de Restauració i Paisatge de la UIB. Director del Màster d’Ecologia Marina de la UIB.


Biel Horrach


Director general d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma des de 2015. Arquitecte i Doctor en Urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya, combinant la recerca en urbanisme amb la corresponent transferència de coneixement en plans, programes i projectes a l’àmbit municipal i supramunicipal, destacant del seu treball:

  • El Pla Director Urbanístic del Pla del Bages. Premi Catalunya d’Urbanisme (2007).
  • La regeneració del sistema dunar de la fase II de del passeig Marítim de Castelldefels. Finalista Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (2011).
  • El Nou Pla General de Palma, aprovació inicial (2021).

Yolanda Romero


Doctora en Turisme, professora d’Organització d’Empreses de la Universitat Complutense de Madrid. Investigadora dels grups de recerca “Processos d’innovació i sostenibilitat en turisme” (UCM) i “Turisme i territori” (UMA). Membre del patronat de Rizoma Fundació. La seva investigació està vinculada a la gestió sostenible de les destinacions turístiques, centrant-se en les transformacions socials i urbanes de les destinacions mediterrànies espanyoles. Ha format part de l’equip redactor de contractes de recerca i transferència relacionats amb planificació i gestió de destinacions turístiques per a diversos ajuntaments de la Costa del Sol i la Junta d’Andalusia.


José María Romero


Doctor Arquitecte, professor de l’Àrea de Projectes de la Universitat de Granada. Membre del grup de recerca “IN-GENTES: Investigació en Generació de Territoris” (US) i del patronat de Rizoma Fundació. Ha rebut premis com el Premi Europan III (Bèlgica, 1993) i el Premi d’Arquitectura de Màlaga a obra nova (1993 i 2003) i urbanisme (2005). La seva investigació està vinculada a l’arquitectura, el territori, la sostenibilitat i els processos col•laboratius. Actualment investiga les teories i pràctiques del decreixement i postcreixement aplicades a les disciplines de l’arquitectura i l’urbanisme, particularment a les zones costaneres.

Juntament amb na Yolanda Romero, formen part del projecte d’I+D “Saturació turística a destinacions costaneres espanyoles. Estratègies de decreixement turístic. Una aproximació des de la dimensió social”.