ACTIVITATS

| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |

| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |

Què és #OPENCITY?

#OPENCITY són espais de reflexió i pensament amb l’objectiu de transformar la ciutat en un fòrum de trobada i debat, apropant a la ciutadania les inquietuds de l’arquitectura, el patrimoni, el paisatge i l’urbanisme que tenen a veure amb els reptes socials i climàtics del segle XXI.

Durant una setmana, #OPENCITY convertirà els diferents districtes de Palma en un ideari per tal de repensar com volem viure la ciutat, des d’una mirada híbrida i multidisciplinar, entorn una temàtica que afecta a cada barri, al voltant de la qual s’organitzen debats, visites i tallers, juntament amb entitats veïnals, universitats o professionals de cada camp.

ESPAIS PER CONSERVAR

Casal de Barri del Terreno (Carrer del Dos de Maig, 1)

Dijous 20, a les 16.30h

Amb inscripció prèvia

Si

Sobre l’activitat

“ESPAIS PER CONSERVAR” defineix la conversa sobre el passat, present i futur del barri de El Terreno. Juntament amb les persones convidades, descobrirem com era i com ha canviat la barriada, farem una ullada al present i a les diferents problemàtiques que pateix avui en dia, per acabar debatent sobre el que esdevindrà arran les múltiples intervencions urbanístiques que estan en marxa, i que transformaran la fisonomia i relacions socials d’aquest barri.

Una taula rodona moderada per la comunicadora i historiadora Pilar Rubí, on contarem amb la presència de Feliu Renom, il•lustrador i autor del llibre “Dibuixant sobre El Terreno”; Xavier Terrassa, historiador i gestor cultural, autor del llibre “Així era el Terreno”; Guillermo Reynés, arquitecte fundador del despatx GRAS Arquitectos, coautors del projecte de reconversió de l’entorn de la Plaça Gomila; i Joan Fortuny, arquitecte i autor del avantprojecte de connexió del barri de El Terreno amb el Passeig Marítim.

Participants

Pilar Rubí (moderadora)

Llicenciada en Comunicació Audiovisual i en Història de l’Art. Treballa com a comissària, periodista cultural i docent. Des de fa cinc anys és coordinadora de Programes Públics a Es Baluard Museu d’Art Contemporani. Ha estat professora associada d’art i arquitectura contemporània en el Grau d’Història de l’Art (UIB). Des de 2014 imparteix cursos relacionats amb la creació i l’arquitectura contemporànies al programa de la Fundació “Sa Nostra” -Caixabank. Ha publicat el llibre “Arquitectura modernista en Palma. Un recorregut bàsic per la ciutat” (Lleonard Muntaner, 2015). Ha estat guionista del reportatge “Patrimoni de tots” sobre arquitectura fabril reconvertida, emès el 2021 al programa Zoom (iB3TV).


Des de 2013 ha desenvolupat projectes curatorials a galeries i centres d’art. El seus darrers treballs com a comissària són: Circulació perifèrica (2020), en col•laboració amb la galeria Addaya amb Ángela Bonadies, Fermín Jiménez Landa, Diana Larrea, Julia Llerena, Nacho Martín Silva, Paula Rubio Infante, Fernando Villena, entre molts altres, al Centre de Cultura “Sa Nostra”. A Es Baluard Museu ha col·laborat en les exposicions La llum del fragment de Rafel Tur Costa (2020) i Memòria de la defensa: arquitectures físiques i mentals (2021) que inclou obra d’Mounir Fatmi, Petrit Halilaj, Lida Abdul, Wolf Vostell, Kemang Wa Lehulere i Antoni Muntadas, entre d’altres artistes. També ha estat comissària a Betart, laboratori d’art urbà de Calvià en diverses edicions (2013, 2014, 2016).


Part de la seva trajectòria professional està vinculada als mitjans de comunicació. En els últims cinc anys, ha editat i conduït la secció d’art contemporani setmanal del magazine “Els Entusiastes” de la ràdio pública autonòmica, IB3Ràdio, on també és responsable del podcast TЯA-TЯA! sobre les relacions entre música i art contemporani.

Joan Fortuny

Arquitecte llicenciat a Barcelona l’any 2008, amb estudi a Barcelona i Palma, la seva tasca professional es desenvolupa principalment a l’àrea mediterrània amb obra construïda a les Illes Balears, Catalunya i València, des de 2020 combina la seva labor com a arquitecte amb la docència a la Universitat de Barcelona (UB) i des d’enguany a la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Ha treballat amb institucions públiques com a col•laborador en el departament de desenvolupament urbà del senat de l’Ajuntament de Berlín (Senatsverwaltung für stadtentwiclung. Berlin), i posteriorment a l’Ajuntament de Barcelona dins l’àrea d’Ecologia Urbana com assessor tècnic en desenvolupament i participació ciutadana. Ha estat Assessor tècnic de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) i va ser membre actiu del fòrum veïnal Barcelonès de l’urbanisme amb focus en els barris de l’entorn de Montjuïc , Barcelona.

L’any 2017 conjuntament amb Xavier Andreu guanya el concurs per a la redacció de l’avantprojecte de connexió i millora del barri històric del Terreno amb el mar. Finalment enguany, amb un equip pluridisciplinari de col•laboradors, ha resultat adjudicatari del concurs per la redacció del projecte executiu i la direcció de 4 lots d’aquest mateix projecte que hauria d’estar acabat a finals de l’any vinent.

Des de 2020 ha guanyat diversos concursos convocats per entitats públiques entre els que cal anomenar un total de 60 habitatges públics per l’Institut Balear de L’habitatge (IBAVI) o la reforma d’un edifici catalogat BIC per la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca .

Xavier Terrasa

Llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona i màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat assessor didàctic per National Trust a la vila romana de Chedworth (Regne Unit) i ha realitzat tasques d’investigació històrica i de disseny d’activitats educatives en el projecte d’investigació Galatzó per a tots (Calvià, Mallorca). Des de l’any 2006 treballa a ARCA com a gestor cultural.

Va ser guardonat amb el Premi d’Investigació Rei En Jaume 2010, del qual s’edità el llibre Viatge històric per Calvià (Ajuntament de Calvià, 2011), així com amb el Premi d’Investigació Galatzó 2007 per Aproximació a la finca pública de Galatzó (Ajuntament de Calvià, 2008). A demés, és autor dels llibres: El carrer dels Oms, de tallers de manufactura a comerciants (2021), Així era el Terreno (2017), Así era El Molinar (2012), El patrimonio desaparecido de Palma (2011), Guia del patrimoni històric al recorregut del tram tren Manacor-Artà (2011), Calvià a través del tiempo (2010) i Calvià imágenes del pasado (2009).

Feliu Renom


És mallorquí i veïnat del Terreno des de 1977. Metge neumòleg fins 2015. Administrador del grup de dibuixants d’Urban Sketchers Mallorca i membre del Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca. Dibuixant amb diverses publicacions il·lustrades; la primera d’elles: “Dibuixant sobre El Terreno” J.J. deOlañeta, Edicions La Foradada.



Guillermo Reynés

Arquitecte director i fundador de GRAS Reynés Arquitectes, un despatx en creixement amb un equip interdisciplinari i internacional de més de 20 persones. Actualment, l’estudi gestiona projectes a Espanya ia l’estranger, amb una oficina a Madrid i la seu a Palma de Mallorca.

Es va llicenciar en arquitectura superior a la Universitat de Navarra, per iniciar posteriorment la seva carrera professional col·laborant en diversos estudis d’arquitectura de reconegut prestigi internacional, com l’estudi Carlos Ferrater a Barcelona i l’estudi holandès MVRDV a Rotterdam. Un altre aspecte important en el seu desenvolupament professional és la seva trajectòria com a ponent en nombroses institucions com la Universitat CEU de València, l’IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) i l’Architecture League de Nova York, i la seva participació com a jurat a diversos esdeveniments, com els treballs finals de l’Estudi de Recerca X-Urban Design del Màster d’Arquitectura Avançada de l’IAAC de Barcelona o els Premis Life Challenge 2022 de Baumit a València.


ROTUÏLLA: PATRIMONI GRÀFIC A L’AV. JOAN MIRÓ

Cantonada Av. de Joan Miró amb Carrer de Fra Juníper Serra (Carrer de Fran Juníper Serra, 1)

Dijous 20, a les 18.00h

Amb inscripció prèvia

Si

Sobre l’activitat

Una vegada finalitzada la taula rodona, farem una ruta exploratòria de la mà de Toni Sorell, dissenyador gràfic i activista, sota el títol “Rotuïlla: Patrimoni gràfic a l’Avinguda de Joan Miró”.

L’Avinguda de Joan Miró uneix els barris de Son Armadans i el Terreno i ha estat testimoni d’un passat de fama internacional a través, majoritàriament, dels seus locals d’oci i restauració. Darrera de cada local i del seu rètol hi ha una història de gent que ha treballat fort durant molts anys per tirar endavant el seu negoci. I per suposat, les anècdotes son infinites, d’això en xerrarem a la ruta exploratòria. 

Participants

Toni Sorell

És creatiu, dissenyador gràfic i activista. Estudiant d’Escola la Massana a Barcelona, va treballar amb Josep M. Trias en el projecte gràfic de Barcelona’92 mentres estudiava. Abans de tornar a Palma va passar per la Parsons School de Nova York amb una beca del Govern de les Illes Balears. I ja a Palma de tornada, va crear l’estudi Toni Sorell tot sol, les agències Solerisorell i Sssit amb socis per tornar a ser Toni Sorell en l’actualitat.

Ha passat d’una imatge val més que mil paraules a escriure dues-centes paraules per post contant històries quotidianes. Des de @rotuilla a Instagram fa difusió del patrimoni gràfic de Mallorca a través dels seus rètols comercials.