ACTIVITATS

RUTA ARA BALEARS

CASA PLYWOOD

Carrer de Bellpuig, 11

Diumenge 23, a les 18 h

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’activitat

El festival d’arquitectura OPEN HOUSE PALMA i el diari ARABALEARS te duen en exclusiva la ruta ARA BALEARS, quatre visites guiades a diferents obres protagonistes de la secció del mateix diari “Cada casa, un món”, a càrrec de la periodista Cristina Ros. Les visites són:       

  • Diumenge, 23 d’octubre a les 10h: Habitatges socials al carrer de Salvador Espriu (IBAVI)
  • Diumenge, 23 d’octubre a les 12h: Estudi de Damià Jaume (Aulets arquitectes)
  • Diumenge, 23 d’octubre a les 16h: Sant Miquel, 19 (Carles Oliver)
  • Diumenge, 23 d’octubre a les 18h: Casa Plywood (Feina studio)

INFORMACIÓ SOBRE L’EDIFICI

La casa Plywood és un bon exemple de com es pot reformar un habitatge tradicional de forma sostenible i utilitzant materials locals. El projecte sorgeix de la necessitat de renovar un habitatge tradicional de Son Espanyolet, un barri residencial format per cases unifamiliars amb planta baixa i pati. La proposta de l’estudi d’arquitectura Sms Arquitectos és la d’incrementar l’alçada en un pis utilitzant materials sostenibles, prefabricats i artesanals.

Partint de la necessitat d’afegir alçada a l’edifici sense carregar els murs de càrrega es va optar per una estructura de fusta prefabricada amb tall per control numèric que aporta lleugeresa. Enfront d’aquests elements prefabricats la resta de materials provenen d’artesans de l’illa i connecten amb l’arquitectura tradicional: la terrissa i el marès.

L’interior s’estructura aprofitant les possibilitats de llum que ofereix el solar per crear diferents ambients: cambres amb llum difusa orientades al nord, espais que miren al pati interior i sales que aprofiten la llum de l’horabaixa. També es poden trobar zones amb molta inèrcia tèrmica que ofereixen frescor a l’estiu i cambres amb poca inèrcia tèrmica i fàcils d’escalfar a l’hivern.

A l’interior s’han deixat les estructures de fusta vistes, que aporten formes geomètriques i contrasten amb el marès i els plafons ceràmics d’Huguet i Miquel Soler. Puntualment s’han preservat elements com paviments i portes originals que juguen amb els materials nous i donen personalitat als interiors.

CRISTINA ROS

Nascuda a Palma l’any 1964, Cristina Ros és periodista, crítica d’art i comissària d’exposicions. Es tracta d’una de les periodistes que més a fons coneix el panorama cultural de les Illes Balears, especialment el panorama museístic i artístic, que és la seva especialitat. Ha estat col·laboradora dels diaris Diario de Mallorca, Última Hora, Diari de Balears, Temps de les Arts, La Vanguardia i, actualment, és directora de l’Ara Balears. A més, ha format part del comitè de redacció de la Gran Enciclopèdia de la pintura i l’escultura de les Balears. També va ser directora entre els anys 2008 i 2012 d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. És autora de biografies d’artistes i estudis d’obra per a catàlegs d’exposicions i publicacions diverses.

Enllaç a l’article sobre aquest edifici a l’AraBalears dins el cicle “Cada casa un món”