ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |
| RUTA ARA BALEARS |




RUTA ARA BALEARS
ESTUDI DE DAMIÀ JAUME
Sobre l’activitat
El festival d’arquitectura OPEN HOUSE PALMA i el diari ARABALEARS te duen en exclusiva la ruta ARA BALEARS, quatre visites guiades a diferents obres protagonistes de la secció del mateix diari “Cada casa, un món”, a càrrec de la periodista Cristina Ros. Les visites són:
- Diumenge, 23 d’octubre a les 10h: Habitatges socials al carrer de Salvador Espriu (IBAVI)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 12h: Estudi de Damià Jaume (Aulets arquitectes)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 16h: Sant Miquel, 19 (Carles Oliver)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 18h: Casa Plywood (Feina studio)
INFORMACIÓ SOBRE L’EDIFICI
L’estudi del pintor Damià Jaume és un habitatge situat als afores de Palma, concretament en una parcel·la del camí d’en Mallol. Entre els anys 2002 i 2003, els arquitectes Pere Vaquer i Francisco Cifuentes de l’estudi Aulets, el constructor Pep Berga i el fuster Pep Castor, van començar una reforma dins d’aquest espai amb l’objectiu original de fer un aljub per recollir l’aigua de pluja de la coberta de l’habitatge.
Un cop començada l’obra de l’aljub, van aprofitar aquesta circumstància per construir un nou estudi imbricat amb l’espai que l’envolta: la terra i el camp. A partir d’aquesta decisió, els arquitectes utilitzen les condicions de la parcel·la per situar un espai orientat a nord, al costat d’un mur de xiprers per protegir-se de vent, i al mateix temps, orientat a sud, amb l’objectiu de deixar una esplanada pel cultiu. No obstant això, la circumstància més important a l’hora de situar l’estudi va ser incloure el moviment que es realitza des de l’habitatge fins al pou per agafar aigua potable. A partir de l’emplaçament del pou, es col·loca als seus costats dos volums que converteixen aquest lloc en un pati recollit entre l’habitatge i l’hort.
L’estudi es va projectar a manera de dues caixes amb diferents usos i tractaments: la més gran destinada com a espai de creació, i la menor per emmagatzemar i mostrar l’obra de pintor. La caixa d’obra es construeix a partir de materials estàndards de construcció: s’opta per la termoargila, per la seva capacitat de resoldre el mur en un sol full, i per al forjat s’utilitzen els revoltons de ciment i la bigueta de sabata, entre altres materials.
CRISTINA ROS
Nascuda a Palma l’any 1964, Cristina Ros és periodista, crítica d’art i comissària d’exposicions. Es tracta d’una de les periodistes que més a fons coneix el panorama cultural de les Illes Balears, especialment el panorama museístic i artístic, que és la seva especialitat. Ha estat col·laboradora dels diaris Diario de Mallorca, Última Hora, Diari de Balears, Temps de les Arts, La Vanguardia i, actualment, és directora de l’Ara Balears. A més, ha format part del comitè de redacció de la Gran Enciclopèdia de la pintura i l’escultura de les Balears. També va ser directora entre els anys 2008 i 2012 d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. És autora de biografies d’artistes i estudis d’obra per a catàlegs d’exposicions i publicacions diverses.
