ACTIVITATS
| #OPENCITY | #OPENPHOTO | #OPENFAMILY |
| #OPENTALK | #OPENFILM | #OPENWALK | #INAUGURACIÓ |
| RUTA ARA BALEARS |




RUTA ARA BALEARS
HABITATGES SOCIALS AL CARRER SALVADOR ESPRIU
Sobre l’activitat
El festival d’arquitectura OPEN HOUSE PALMA i el diari ARABALEARS te duen en exclusiva la ruta ARA BALEARS, quatre visites guiades a diferents obres protagonistes de la secció del mateix diari “Cada casa, un món”, a càrrec de la periodista Cristina Ros. Les visites són:
- Diumenge, 23 d’octubre a les 10h: Habitatges socials al carrer de Salvador Espriu (IBAVI)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 12h: Estudi de Damià Jaume (Aulets arquitectes)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 16h: Sant Miquel, 19 (Carles Oliver)
- Diumenge, 23 d’octubre a les 18h: Casa Plywood (Feina studio)
INFORMACIÓ SOBRE L’EDIFICI
Aquests 19 habitatges socials, promoguts per l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per destinar-los a lloguer social assequible, es desenvolupen en un edifici, situat entre mitgeres, que es divideix en dos volums de dues plantes, un orientat est-oest, i l’altre nord-sud. Les tipologies, de dos i tres dormitoris, es resolen mitjançant una estructura de murs paral·lels de càrrega de pedra de marès que proporcionen inèrcia per refrescar a l’estiu de forma passiva, com a suport de la ventilació creuada de les brises marines (embat/terral).
Les façanes al carrer se solucionen amb una successió de pilars de marès de 40x40cm que permeten allotjar persianes enrotllables, reixes i tests amb plantes enfiladisses per protegir del sol i proporcionar intimitat. L’accés als habitatges es produeixen a través d’un porxo que s’obté per l’endarreriment de les fusteries, generant-se així un espai exterior cobert que proporciona intimitat i ombra a l’estiu i assolellament a l’hivern, permetent calefactar habitatges de forma passiva. Els habitatges de planta baixa de la façana est presenten unes condicions específiques d’orientació i relació amb l’exterior, abocant a un espai exterior de vianants i arbrat, de manera que les fusteries en aquest cas es mantenen en línia de façana per potenciar la captació solar a l’hivern. El comportament d’aquestes estades se monitorarà amb sensors de temperatura i humitat a les dues opcions (captadors i porxos) per obtenir dades específiques i aplicar-les a futurs projectes.
Pel que fa a l’estructura horitzontal, tant el forjat de sostre de la planta baixa com el de coberta són de bigues de fusta i taulells OSB. L’aïllament és de 20 cm de fulla morta de posidònia seca a la teulada, i 10 cm de cotó reciclat als murs.
També forma part de la promoció un aparcament semisoterrat que es situa al pati d’illa per alliberar l’estructura dels habitatges de les necessitats dels vehicles rodats. Disposa de ventilació i il·luminació natural, i si en un futur canvia el model de mobilitat i la normativa, podrà allotjar altres usos. L’edifici és classe energètica A i la demanda prevista d’energia anual és de 9,74 kw/m².
CRISTINA ROS
Nascuda a Palma l’any 1964, Cristina Ros és periodista, crítica d’art i comissària d’exposicions. Es tracta d’una de les periodistes que més a fons coneix el panorama cultural de les Illes Balears, especialment el panorama museístic i artístic, que és la seva especialitat. Ha estat col·laboradora dels diaris Diario de Mallorca, Última Hora, Diari de Balears, Temps de les Arts, La Vanguardia i, actualment, és directora de l’Ara Balears. A més, ha format part del comitè de redacció de la Gran Enciclopèdia de la pintura i l’escultura de les Balears. També va ser directora entre els anys 2008 i 2012 d’Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. És autora de biografies d’artistes i estudis d’obra per a catàlegs d’exposicions i publicacions diverses.
Enllaç a l’article sobre aquest edifici a l’AraBalears dins el cicle “Cada casa un món”
