Óscar Pípkin

SEU ADMINISTRATIVA DE L’AUTORITAT PORTUÀRIA DE BALEARS

Carrer del Moll, 5

Dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h

Sense inscripció prèvia

Si

Zoom Blau

Sobre l’edifici

La construcció de l’edifici de l’Autoritat Portuària de Balears data de l’any 1940, i s’emmarcava dins  el projecte de remodelació del port de Palma, dirigit per l’enginyer Gabriel Roca i Garcías (1896-1986). El projecte de Roca pretenia ampliar el port i redistribuir-hi les activitats que s’hi duien a terme, fet que va comportar la construcció del dic de l’oest i del Passeig Marítim per afavorir el transport de passatgers i mercaderies. A més a més, aquest projecte va comportar la construcció de diversos edificis per allotjar serveis, com les llotges o estacions de passatgers.


L’actual edifici administratiu de l’Autoritat Portuària de Balears va ser conegut durant anys com l’edifici de la Transmediterrània, ja que aquesta companyia hi tenia la terminal de passatgers. L’any 2012 s’inaugurà la reforma que l’ha transformat en la nova seu administrativa de Ports de Balears. Aquesta intervenció ha preservat la façana neoclàssica dels anys 40 conservant la memòria de l’antic edifici de la Transmediterrània, i ha estat dissenyada amb criteris de sostenibilitat ambiental i estalvi energètic. Un dels grans canvis que ha experimentat ha estat la incorporació d’una façana d’acer i vidre que aporta més il·luminació natural als interiors. Seguint la línia d’altres obres i reformes que s’han fen entorn del Moll Vell, aquesta actuació cerca millorar la relació Port-Ciutat, soterrant les places d’empacament per a vehicles que l’envolten i millorant la seva integració a la trama urbana.

Sobre l’arquitecte

Gabriel Roca Garcías (Palma, 1896 – 1986)

Va ser un enginyer mallorquí titulat a l’Escola d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Madrid l’any 1920. Durant la seva vida professional va ocupar càrrecs de gran importància arreu de l’estat espanyol. Va ser enginyer a la Prefectura d’Obres Públiques de Balears (1920) i a la Junta del Port de Ceuta (1921). També va ser Director de la Junta d’Obres del Port de Palma entre els anys 1940 i 1962, i va ser en aquesta època quan va projectar les obres del Passeig Marítim de Palma, el qual porta el seu nom (Avinguda de Gabriel Roca). Mentrestant, entre 1949 i 1956 fou President de Foment de Turisme de Mallorca. Finalment, el 1953 va ser nomenat enginyer-director del Port de Barcelona.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

1940 (construcció), 2012 (reforma)

Insitucional