Adrià Goula

CAN BALAGUER

Carrer de la Unió, 3

Dissabte de 16 a 19 h. Diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Si (excepte la casa medieval)

Sobre l’edifici

Les primeres edificacions de les que es té constància en aquest indret són d’època medieval. Aquest inmoble fou adquirit pels Sanglada al segle XVII, i l’edifici patí una important reforma i reestructuració. El resultat és la casa que podem veure a l’actualitat, d’estètica barroca. Segles més tard, a finals del segle XIX, la família burgesa Blanes va adquirir l’edifici i el 1927 va ser comprada pel músic i mecenes cultural Josep Balaguer. Balaguer fou el darrer propietari de la casa, ja que a la seva mort va fer donació del casal a l’Ajuntament de Palma, amb la condició de que albergués la seu del Cercle de Belles Arts.


L’any 2009, l’Ajuntament de Palma arribà a un acord amb el Cercle de Belles Arts per tal que Can Balaguer passés a gestionar l’immoble i les seves col·leccions, i amb l’objectiu de rehabilitar aquest espai emblemàtic al centre de Palma. És aquest el tret de sortida de la recent rehabilitació realitzada a càrrec dels arquitectes Francesc Pizà, M. José Duch, Ricardo Flores i Eva Prats, que finalitzà l’any 2016. El resultat d’aquesta reforma, que ha estat fidel i respectuosa amb l’entorn i l’edifici original, ha donat lloc a la museïtzació de diferents estances del casal i ha reconvertit l’antic espai privat i domèstic, en un espai cultural i públic, obert a la ciutadania.

Sobre l’arquitecte

Flores & Prats

Fundat el 1998 per Ricardo Flores (Buenos Aires, 1965) i Eva Prats (Barcelona, 1965), Flores & Prats combina el disseny i la pràctica constructiva amb una intensa activitat acadèmica. Després de la seva experiència a l’estudi d’Enric Miralles, Ricardo Flores i Eva Prats han desenvolupat una carrera on la investigació sempre està lligada a la responsabilitat de fer i construir, donant importància a les possibilitats d’interpretacions públiques i visions crítiques que l’obra construïda revela com a part d’aquest procés de recerca.


Duch-Pizà

És l’estudi d’arquitectura de Sé Duch Navarro (Barcelona, 1960) i Xisco Pizà Alabern (Palma, 1958). Des del seu estudi ubicat a Palma han treballat en diversos projectes a ciutat tant d’obra nova com de rehabilitació. Alguns dels seus projectes més emblemàtics són la reordenació de la Plaça de Cort (1996 – 2001), el casal de barri de Ses Veles (2006 – 2009) i la rehabilitació de Can Balaguer (2009).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Ricardo Flores, Eva Prats, Sé Duch i Xisco Pizà

Segle XIV (original), 2009 (reforma)

Cultural