CASAL SOLLERIC

Passeig del Born, 27

Dissabte, de 16 a 19 h i diumenge de 11:30 a 14:30 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

El casal Solleric és una de les grans cases senyorials de la ciutat de Palma, promoguda pel noble Miquel Vallès i Orlandis el segle XVIII. A diferència d’altres cases senyorials, el casal Solleric va ser construït de nova planta, cosa que dóna un sentit unitari a tota la construcció.

El projecte original s’atribueix a l’arquitecte Gaspar Palmer, que va idear un palau de planta quadrangular a l’espai que anteriorment havien ocupat dues cases. L’edifici s’estructura al voltant del tradicional pati senyorial i consta de baixos, entresòl, planta noble i porxos. Les decoracions varen anar a càrrec d’Antonio Soldatti, que va incorporar innovacions com la gran loggia que dona al passeig del Born i l’ús de materials luxosos com la pedra de Santanyí, marbres de Solleric i Sencelles i detalls de fusteria, estucat i forja.

El resultat va ser un magnífic edifici que combina els ideals tradicionals de casal mallorquí amb les innovacions aportades pel barroc francès i italià. A l’interior encara es conserven algunes peces de mobiliari com ara el famós llit de l’Adrià, una peça encarregada a l’escultor neoclàssic Adrià Ferran (1774-1782) d’estil imperial.

Des de 1975 és propietat de l’Ajuntament de Palma i s’hi han fet diverses intervencions per adaptar el seu interior a espais expositius. El 1995 va ser adaptat a usos culturals pels arquitectes Lluís i Jaume García Ruíz i Ignacio Arzubialde.

Sobre els arquitectes

Gaspar Palmer (s. XVIII)

Fou un arquitecte actiu a Palma durant el segle XVIII a qui se li atribueixen obres com l’acabament de la façana de l’església de la Mercè, l’església de Sant Gaietà (1752-1759) i el Casal Solleric (1763).

Lluís i Jaume García Ruíz, i Ignacio Arzubialde (reforma de 1995)

Els germans Lluís i Jaume García-Ruíz varen intervenir juntament amb Ignacio Arzubialde per adaptar el casal Solleric als seus nous usos com a espai expositiu i millorar aspectes en els seus accessos, seguretat i il·luminació. L’estudi de Lluís i Jaume García-Ruíz realitza projectes d’habitatge i d’equipaments tant públics com privats, entre els quals cal destacar el centre comercial de Portopí i el museu d’art contemporani d’Es Baluard.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Gaspar Palmer (s. XVIII). Lluís i Jaume García Ruíz i Ignacio Arzubialde (reforma de 1995)

1763 – 1995

Cultural