CASTELL DE BELLVER

Entrada principal del castell al Carrer Castell de Bellver s/n

Dissabte, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible. Es pot accedir a la planta baixa i la planta noble, però no al terrat.

Sobre l’edifici

El castell de Bellver és un dels edificis més singulars de Palma, manat construir pel rei Jaume II entre 1300 i 1311 amb l’objectiu de dotar a la casa reial de Mallorca d’un palau-fortalesa. L’indret triat per a la seva construcció tenia el doble objectiu de ser un punt estratègic militar i un espai bell per al gaudi de la reialesa.


L’edifici va ser construït en pedra de marès i s’utilitzà el sistema d’arcs i voltes ogivals típics de l’arquitectura gòtica. Sens dubte, allò que crida més l’atenció del castell de Bellver és la seva planta totalment circular: la part central presenta un pati d’armes circular que serveix de distribuïdor de l’edifici. Als punts cardinals s’hi troben quatre torres, també de planta circular. Des de l’exterior de l’edifici es poden observar els principals elements defensius d’aquesta fortalesa, com el fossar que circumval·la tot l’edifici, però també altres elements com matacans, sageteres, bestorres i fins i tot les restes de l’antic pont llevadís.


L’interior de l’edifici s’estructura al voltant del pati d’armes, un gran pati circular de dos nivells i amb una gran cisterna a sota per garantir l’abastiment d’aigua en cas de setge. El pis inferior del castell comunica amb el pati per una galeria d’arcs de mig punt, i estava destinat al servei i l’abastiment del castell. El pis superior o planta noble comunica al pati amb una magnífica galeria d’arcs apuntats entrellaçats i tenia la funció de residència per a la família reial, espai de reunió, per celebrar recepcions oficials i compta amb la capella de Sant Marc destinada al culte de la cort.


Des de 1931 el castell és de propietat municipal i actualment acull el Museu d’Història de la Ciutat, la sala Jovellanos i la Col·lecció Despuig d’escultura clàssica.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Segle XIV

Cultural