CASTELL DE SANT CARLES

Carretera Dic de l’Oest, s/n

Dissabte i diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

No accessible

Zoom Blau

Sobre l’edifici

El castell de Sant Carles és una fortalesa destinada a protegir el port natural de Portopí, lloc on arribaven la majoria de mercaderies que entraven a ciutat. Actualment allotja el Museu Històric Militar de Mallorca.


La primera fortalesa de sant Carles va ser feta cap a l’any 1600, impulsada pel Col·legi de Mercaders i la Universitat, amb la intenció de protegir Portopí, font de comerç i riqueses per a la ciutat. El resultat va ser un castell de planta quadrada amb quatre bastions als cantons.

Durant el segle XX el castell va patir diversos canvis d’ús tot i conservar el seu caràcter militar. Va servir de presó, hospital, presó d’oficials i va incorporar nous canons durant la Guerra Civil. Actualment a les sales del museu s’hi poden trobar diverses col·leccions d’objectes relacionats amb l’activitat militar com ara armes, banderes, uniformes i sales dedicades a personatges i moments rellevants per a la història militar de les Illes Balears.

Sobre l’arquitecte

Vicenç Mut i Armengol (1614-1687)

Fou un historiador, enginyer militar i astrònom nascut a Palma. Com a enginyer militar va ser l’encarregat de projectar el Castell de Sant Carles el 1662, de supervisar les obres de les murades de ciutat i el 1670 va construir el fortí, una obra d’enginyeria per reforçar la murada a la zona on conflueix amb sa Riera.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Vicenç Mut i Armengol (1614-1687)

1600 (construcció), 1662 (reforma)

Cultural