ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA SANTA CREU I

CRIPTA DE SANT LLORENÇ

Carrer de Sant Llorenç, 4

Dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 18.45 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’església de la Santa Creu és una de les principals parròquies del centre històric de Palma. Segueix el model de planta única amb capelles situades entre els contraforts, la qual cosa destaca l’amplitud de la nau, coronada per una volta de creueria. Pel que fa a l’exterior, és rellevant destacar, per una banda, el portal del carrer de la Santa Creu, que combina elements barrocs i manieristes i, per l’altra, com la parròquia salva el desnivell del terreny on està ubicada. És precisament en aquest desnivell on es pot trobar una joia amagada: la cripta de Sant Llorenç.


La cripta de Sant Llorenç és un espai de culte subterrani amb un accés independent a la resta de l’església, sembla que és més antiga que el temple i que va ser construïda a finals del segle XIII o principis del segle XIV i té una doble funció com a espai de culte. La cripta té una planta quadrangular i està coberta de volta de creueria, sostinguda per quatre columnes octogonals que marquen un deambulatori amb capelles laterals. L’espai de culte central està presidit per un retaule renaixentista del segle XVI amb imatges de la vida de Sant Llorenç.


Aquest és un dels espais medievals més antics i ben conservats de Palma, on s’observen detalls de l’arquitectura gòtica com ara els capitells amb motius vegetals de la porta d’entrada o les restes de policromia que encara romanen en alguns elements.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Segle XIII-XIV

Religiós