ES BALUARD MUSEU D’ART CONTEMPORANI DE PALMA

Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10

Dissabte i diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Si

Zoom Blau

Sobre l’edifici

Es Baluard Museu d’Art Contemporani és el principal centre de conservació i difusió d’art contemporani a les Illes Balears. L’edifici fou dissenyat per l’equip d’arquitectes format per Lluís García-Ruiz, Jaume García-Ruiz, Vicente Tomás i Ángel Sánchez Cantalejo i construït en diverses fases fins a l’any 2004.

El resultat final compta amb superfície total de 5.027 m², 2.500 dels quals es destinen a espais expositius. Un dels principals atractius de l’edifici és que està ubicat dins l’antic del baluard de Sant Pere, un imponent bastió dissenyat per l’enginyer italià Giacomo Palearo Fratín a finals del segle XVI.

La intervenció dels arquitectes contemporanis es relaciona amb l’arquitectura que l’envolta mitjançant una obra de línies netes, fetes amb materials com el vidre i el formigó que creen un diàleg per contrast amb les construccions antigues de marès. A més, la incorporació de rampes, claraboies i balcons exteriors faciliten la comunicació entre el museu i el seu entorn.

A part del museu pròpiament dit, l’edifici també compta amb espais de gran interès com el pati central, les terrasses, l’aljub, i un interessant conjunt arqueològic. La suma de tots aquests espais permet gaudir tant de l’art contemporani com de la història i les vistes a ciutat.

Sobre l’arquitecte

Giovan Giacomo Paleari Fratino (1530 – 1586)

Noble i enginyer italià que el 1558 fou capturat per les tropes de Felip II i passà a treballar pel monarca inspeccionant i reforçant les fortificacions de tots els seus dominis.


SCT Arquitectes

És un estudi d’arquitectes format per Ángel Sanchez-Castelejo (1965) i Vicente Tomás (1968), fundat el 1995. L’estudi treballa en habitatges, edificis públics, privats i projectes d’urbanisme. Algunes de les seves obres més conegudes són el Baluard Museu (2001 – 2003) i l’Estació Marítima d’Alcúdia (2004-2009).

García-Ruiz Arquitectos

És un reconegut estudi d’arquitectura de llarga trajectòria professional ubicat a Palma de Mallorca des del 1971.

Fundat i liderat pels germans Luís García-Ruiz i Jaume García-Ruiz ofereixen solucions de gran qualitat als camps de l’arquitectura, l’urbanisme, l’interiorisme i el paisatgisme.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:Cultural