EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

HABITATGE DEL CARRER JAUME DE SANTACÍLIA

Carrer de Jaume de Santacília, 2

Dissabte, de 15 a 17 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Zoom Lila

Sobre l’edifici

L’habitatge del carrer Jaume Santacilia és un reflex del canvi que es va viure a Mallorca en els anys 50 i 60.

Va ser un moment de transformacions promogut pel creixement turístic, que va donar com a resultat un avenç en l’economia, en el model familiar i en la societat en general.


L’arquitecte d’aquest habitatge, Josep Ferragut Pou, va saber reflectir a través de l’arquitectura el que estava passant a Mallorca, construint un nou tipus d’habitatge familiar que s’adaptava a les necessitats d’aquella nova realitat.


Es tracta d’un immoble que es distribueix en una planta semisoterrada, destinada a la vivenda del porter de l’edifici i a la maquinària de l’ascensor, una planta baixa comercial, entrada i porteria i quatre plantes més d’habitatges, un per nivell. El darrer pis l’ocupa un àtic amb terrassa.


Ferragut va voler marcar un canvi i fa referència als nous codis, dissenyant un habitatge modern en un entorn arquitectònic que encara no ho era.

El que fa especial aquest habitatge és el joc que s’aconsegueix amb les rajoles, que formen dibuixos, les peces de marbre, les baranes de ferro i els colors del paviment i les parets, entre d’altres.

Sobre l’arquitecte

Josep Ferragut Pou (1912 -1968)

Va ser un dels principals arquitectes de Palma de mitjans del s. XX. La seva extensa producció comprèn una gran varietat de tipologies, des d’arquitectura religiosa, fins a habitatges, passant per oficines, edificis destinats a escoles, a l’oci… Els seus inicis s’emmarquen dins el regionalisme, però amb el temps va desenvolupar un llenguatge arquitectònic innovador basat en els postulats contemporanis europeus. La seva figura destacà també per la denúncia dels excessos territorials i la reivindicació de les bones pràctiques en l’exercici de la seva professió.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Josep Ferragut Pou

1958

Habitatge