EDIFICIS




HOSPITAL PSIQUIÀTRIC
Sobre l’edifici
Els terrenys escollits per la construcció del nou hospital psiquiàtric foren els de l’antic Convent de Jesús, extramurs de la ciutat, que havien sofert la desamortització dels béns eclesiàstics. Com a arquitecte provincial, Francesc Roca Simó (1874-1940), realitzà diferents encàrrecs de caràcter públic que executà emmotllant-se als gustos tradicionals dels seus promotors. Primerament, el 1909, esbossà un projecte que no s’arribà a construir mai. El que es va fer va ser aixecar un pavelló provisional destinat a dormitoris, també de caràcter eclèctic.
Aquest edifici es completà amb un nou cos destinat a serveis generals, projectats per Guillem Reynés Font, que entrà en funcionament el 1911. L’any 1927, l’arquitecte mallorquí Carles Garau Tornabells redactà un projecte de distribució general i va dirigir les successives ampliacions. Des de llavors, s’han anat construit, ampliant i reformant alguns dels mòduls segons les necessitats del servei, però sense projecte unitari.
Finalment, l’any 2021 s’ha presentat el projecte de reforma integral amb la intenció de modernitzar el recinte i destigmatitzar la salut mental. El recinte romandrà obert a la ciutat i passarà a denominar-se Parc Sanitari Bons Aires.
Com a curiositat, dins el recinte de l’Hospital Psiquiàtric s’hi troben les reses de l’antic claustre barroc del convent dels Franciscans extramurs, del segle XVII, situats a un dels jardins.
Sobre els arquitectes
Guillem Reynés (1877-1918)
Arquitecte nascut a Palma. Va ser nomenat arquitecte diocesà el mateix any de la seva llicenciatura, i el 1909 arquitecte provincial. La major part de l’obra de Reynés se circumscriu a l’àmbit religiós i públic, amb ocasionals incursions en treballs per a particulars.
Francisco Roca Simó (Palma,1874-1940)
Va ser un arquitecte mallorquí. Va iniciar el treball a la ciutat de Palma, declarant-se un decidit seguidor del Modernisme i de Gaudí. Va projectar en estil plenament modernista. Els seus edificis presenten ornamentacions de gran qualitat, tant les elaborades amb ferro com les de ceràmica i vidre.
Carles Garau i Tornabells (Palma, 1896-1958)
Fou un arquitecte mallorquí, Les seves obres s’emmarquen dins els estils regionalista tradicional i racionalista. Garau estudià a l’Escola Superior d’Arquitectura de Madrid, titulant-se el 1919.
+ info
ARQUITECTE:
CRONOLOGIA:
TIPOLOGIA:
Guillem Reynés (1909), Francesc Roca Simó (1911), Carles Garau (1927)
1909, 1911, 1927
Sanitari
