HOTEL ARAXA

Carrer de Pilar Juncosa, 22

Diumenge, de 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

Situat al barri residencial de son Armadams, l’Hotel Araxa (1958) és la primera obra feta a Mallorca per l’arquitecte racionalista català Francesc Mitjans Miró (1909 – 2006). Enfront dels grans hotels d’estil regionalista i neopopular propis del boom turístic, Mitjans va crear un edifici de línies racionalistes, amb una capacitat limitada, allunyat de la costa i pensat per ser un negoci familiar.


L’edifici es va ubicar al fons del solar, deixant espai a una gran zona enjardinada que aïlla l’hotel del seu entorn i proporciona tranquil·litat i privacitat als seus hostes. Al soterrani hi ha les zones de serveis, quatre plantes són reservades a les habitacions i a l’àtic es va plantejar com habitatge per al propietari.


Un dels trets més destacats de l’edifici és la seva relació amb l’exterior: les habitacions estan construïdes a base de mòduls perfectament visibles des de l’exterior i cada nivell ve marcat per uns grans balcons amb trams coberts de gelosies ceràmiques que cobreixen l’edifici d’una segona pell. A la planta baixa s’hi concentren espais de trobada com el bar, el menjador i la sala, també oberts al jardí.


La utilització de materials poc habituals, les innovacions en la distribució dels espais, la relació amb l’exterior, les dimensions reduïdes i la seva ubicació en una zona residencial i enjardinada han fet de l’Araxa un dels establiments hotelers més emblemàtics de l’illa.

Sobre l’arquitecte

Francesc Mitjans Miró (1909 – 2006)

Nascut a Barcelona va estudiar arquitectura a la mateixa ciutat, durant els seus anys de formació va ser soci estudiant del grup GATCPAC que promovia l’arquitectura d’avantguarda. A partir dels anys 40 va tenir una gran activitat participant en el disseny d’edificis singulars com el Camp Nou (1956 – 1957) i la torre del Banc Atlàntic a Barcelona (1969). L’Hotel Araxa (1953) va ser la seva primera obra a les Illes Balears, on va projectar altres establiments hotelers com l’Hotel de Cala Blanca (1961-1965), Calvià i Palmyra (1961) a Sant Antoni de Portmany i els apartaments Escocia a Cala Major (1962). A la ciutat de Palma també hi va projectar el Club de Tenis (1961 – 1964) i l’edifici Araxa (1969).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Francesc Mitjans Miró (1909 – 2006)

1958

Hoteler