HOTEL ARTMADAMS

Carrer del Marquès de la Sènia, 34

Dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’hotel Artmadams és un establiment ubicat a l’edifici que originalment havia ocupat la clínica de maternitat del Dr. Garau, construïda l’any 1941 sobre els fonaments d’un xalet del senyor Zafortesa. El passat any 2021 l’hotel va renovar-se per fusionar art i hostaleria i passà a anomenar-se “Hotel Artmadams”.


L’edifici original, dissenyat per l’arquitecte Guillem Forteza, era una clínica d’estil racionalista que constava de quatre plantes amb quiròfans, accessos per a ambulàncies, jardí, capella i espais per a les monges infermeres. Els dos pisos superiors eren reservats a l’habitatge de la família del Dr. Garau, que tenia el seu despatx al cos cilíndric que sobresurt de la resta de l’edifici.


Entre 1961 i 1962 l’edifici va patir una remodelació per ser transformat en un hostal de 3 estrelles. Aquesta reforma va comportar la incorporació d’un menjador, cuines, i una piscina. També va suposar la desaparició de la capella i la transformació del despatx del senyor Garau en un bar.


Després de canviar de propietat i ser reformat l’any 1999, el 2021 es va inaugurar la darrera reforma de l’hotel, portada a terme pel seu nou propietari Jaime de España. Aquesta última reforma s’ha fet amb l’objectiu d’apropar l’art contemporani als hostes i visitants. En aquesta darrera remodelació s’han incorporat també dues sales d’exposicions: una per a artistes joves i una sala amb una exposició permanent de l’artista José Luis Mesas. El canvi més significatiu, però, ha estat la instal·lació d’un mural de Mesas que ocupa tota la façana exterior, amb figures d’aire cubista i colors vius i que pot ser contemplada des del bar de la terrassa, i des de la via pública.

Sobre l’arquitecte

Guillem Forteza i Pinya (Palma, 1892-1943)

Va ser un arquitecte, urbanista i polític mallorquí. Al llarg de la seva trajectòria professional va ser arquitecte diocesà, professor de l’escola d’Arts i Oficis, delegat de Belles Arts a les Illes Balears i arquitecte municipal de la ciutat de Palma. Així i tot, la faceta més destacada de la seva carrera, és l’àmplia dedicació en la construcció d’escoles arreu de Mallorca, des de 1921 fins al final de la Segona República.


Es tracta d’un arquitecte que, al llarg dels anys, va experimentar una gran evolució en l’àmbit estilístic. Les seves obres més primerenques han estat classificades dins corrents amb influències clàssiques i noucentistes, mentre que els seus darrers dissenys són més austers i depurats, i s’emmarquen dins el racionalisme arquitectònic.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Guillem Forteza i Pinya (1941)


1941, 2021


Hoteler