HOTEL HOSTAL CUBA

Carrer de Sant Magí, 1

Diumenge, de 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

L’edifici de l’actual Hotel Hostal Cuba (1904) fa més de cent anys que va construir-se al raval de Santa Catalina. Va ser encarregat pel palmesà Rafel Juan Roca al mestre d’obres Gaspar Reynés, després d’enderrocar vàries cases tradicionals del carrer Sant Magí i del camí de Ronda que havia adquirit amb la fortuna feta a l’estranger. A l’edifici hi quedaren reflectides formes i característiques pròpies de l’estil modernista, que tan important va ser a aquesta barriada de Ciutat, i que es poden apreciar en els materials i en les decoracions de la façana.


Construït inicialment com a habitatge familiar, després de la Guerra Civil canvià de propietaris i va convertir-se en un modest hostal, que acollia principalment, mariners i pescadors que havien de passar una temporada llarga a Mallorca. Els nous propietaris de l’immoble, també van obrir un bar a peu de carrer, on curiosament, també s’hi venia esca per anar a pescar.


Finalment, a la dècada dels noranta, l’hostal i el bar van tancar les seves portes. No va ser fins l’any 2013 que va es va reobrir l’edifici, després d’una important rehabilitació per reconvertir-lo en l’Hotel Hostal Cuba, que ha mantingut l’aspecte i nom original.

Sobre l’arquitecte

Gaspar Reynés Coll (Alaró, 1845 – Palma, 1911)

Fou un destacat mestre d’obres mallorquí, l’obra del qual, s’emmarca principalment dins el modernisme. A diferència de la majoria d’arquitectes mallorquins de la seva època, que es formaren a Madrid, Reynés va titular-se a l’escola de Belles Arts de Barcelona (1866). 


Va ser a partir del segle XX, que va adoptar modernisme com a estil predominant en la seva obra, molt influenciat per l’obra dels arquitectes catalans. Al llarg de la seva trajectòria profesional, va dissenyar i treballar en molts edificis, entre els que destaquen els següents: Ermita del Sant Crist de la Salut (Llubí, 1896), Cas Xico (Sóller, 1904), Ca’n Pujol (Palma, 1904), Hostal Cuba (Palma, 1904), i algunes intervencions a l’església de Sant Magí a la barriada de Santa Catalina.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Gaspar Reynés Coll

1904

Hoteler