HOTEL NOU BALEARES

Plaça Francesc García i Orell, 8

Dissabte i diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

Gaspar Guasp i la seva dona Catalina Quetglas van comprar els solars de Ca na Francinaina i de Ca na Ferrera l’any 1928 i els van unificar per construir Can Boira, que encarregaren a l’arquitecte Jaume Alenyà. A la planta baixa, hi varen muntar un magatzem de rajoles, que es fabricaven en un edifici proper.

L’any 2020, l’edifici fou reformat i convertit en un hotel urbà de 4 estrelles, l’hotel Nou Baleares. En aquesta reforma integral, es respectà l’estructura original i gran part dels seus elements arquitectònics. Encara conserva la majestuosa escala central i part del paviment de rajoles hidràuliques, trobades a l’edifici durant les obres de reforma. Tot això, combinat amb elements actuals. Actualment, l’hotel alberga 45 habitacions úniques, cadascuna d’elles amb un estil característic inspirat en els seus orígens de 1928.


A l’extrem oposat del local de restauració, denominat Boira en record a la família, s’identifica el característic rètol de fusta que donava la benvinguda a l’hostal tancat fa tres dècades. Destaca de la façana principal, que ara rellueix amb les típiques persianes mallorquines restaurades i el balcó hivernacle original de la primera planta.

Sobre l’arquitecte

Jaume Aleñá Ginard (1869-1945)

Va signar bona part dels seus projectes al costat de Gaspar Bennazar. L’obra més destacada d’Aleñá és modernista en els seus inicis, basada en elements historicistes de l’entorn tradicional balear, i de formulacions modernistes catalanes. Entre les seves obres en solitari, destaquen el Teatre Líric, Can Osones i l’edifici del Frontón Balear.

Nacho Salas

Forma part de l’estudi NB Arquitectes. Des de 1996 treballa amb l’arquitecte Gabriel Sastre Vicenç, des del qual realitzen obres diverses, treballs d’arquitectura i urbanisme per a clients privats i per a les diferents entitats de l’administració pública. L’estudi s’ha encarregat d’obres com el Centre de Tecnologia de la Informació de la UIB, Ocimax Menorca o La Goleta Hotel.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Jaume Alenyà (edifici original) i

Nacho Salas (reforma)

1928 (construcció), 2020 (reforma) 

Hoteler