EDIFICIS




IMPRENTA NUEVA BALEAR
Sobre l’edifici
La Imprenta Nueva Balear és un negoci supervivent dels nous models comercials. Situat al costat d’uns grans magatzems, conserva la maquinària i les tècniques que l’empresa alemanya fundadora instaurà el 1913 aplicades a la fabricació de cartes. Fa més de 90 anys que es dedica a la impressió de tot tipus de treballs, des de cartelleria, targetes, llibres, etc.
L’edifici, dissenyat per l’arquitecte Guillem Forteza, on s’ubica l’impremta, es construí devers els anys 1926-27, de fet en Jordi Aguiló, padrí de l’actual propietari, quan l’adquirí, ja va fer construir l’interior per albergar l’impremta amb la seva maquinària.
La singularitat d’aquest establiment radica en què encara fa feina amb maquinària d’un temps, són molt poques les impremtes que poden oferir avui en dia un treball artesà de qualitat per a un nombre reduït i selecte de clients. Per altra banda, aquest comerç és un símbol de la resistència dels petits formats comercials, justament al costat d’uns grans magatzems, i que continua com a negoci familiar.
Actualment, la quarta generació, els germans Robert i Betlem Aguiló Mora, mantenen a ple rendiment la maquinària original, i combinen diversos sistemes d’impressió com la litografia o la impressió digital amb altres tècniques de manipulació de paper per oferir un treball artesà de qualitat.
Sobre l’arquitecte
Guillem Forteza i Pinya (1892 – 1943)
Fou un arquitecte, urbanista i polític mallorquí, destacat per la projecció d’un gran nombre d’escoles a Mallorca des del 1921 fins a la fi de la Segona República. La seva formació la realitzà a Barcelona, on es titulà el 1916. Fou arquitecte diocesà (1919), director de construccions escolars (des del 1921), professor de l’Escola d’Arts i Oficis (1925-30), delegat de Belles Arts a les Balears (1931) i arquitecte municipal de Palma des del 1933.
+ info
ARQUITECTE:
CRONOLOGIA:
TIPOLOGIA:
Guillem Forteza i Pinya
1926 – 1927
Servicios