LA SEU

Plaça de la Seu, s/n

Dissabte, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Zoom Blau

Sobre l’edifici

La basílica de Santa Maria és una construcció d’estil gòtic, predominant a Europa entre mitjans del segle XII i inicis del segle XV. És el principal edifici religiós de la ciutat de Palma i, com el seu nom indica, la seu episcopal de la diòcesi de Mallorca.


Construïda damunt una mesquita musulmana, la llegenda conta que fou Jaume I qui, després de sobreviure a una tempesta a la mar, va prometre construir un temple dedicat a la Mare de Déu i en començà les obres l’any 1230.Tanmateix, és molt més probable que fos encomanada per Jaume II, qui disposà, en el seu testament de principis de segle XIV, la construcció d’una capella que servís de panteó reial.


Es BaluaLes obres s’iniciaren durant el primer quart del segle XIV i s’allargaren fins el 1606, quan el temple va ser consagrat.


Entre les reformes practicades a l’edifici, destaquen una reconstrucció de la façana al segle XIX, degut als danys causats per un terratrèmol, i les obres dirigides per Antoni Gaudí i per Gabriel Alomar.


L’element més característic de la Seu és la rosassa, anomenada l’ull del gòtic, que amb els seus 13 metres de diàmetre, és una de les més grosses del món entre les catedrals gòtiques.

Sobre l’arquitecte

Ponç Descoll

Va ser mestre de les obres reials de Jaume II. Com a tal, supervisà una bona part de les construccions oficials dels regne de Mallorca. El 1305, reconstruí la torre de l’Àngel de l’Almudaina de Palma i dirigí les obres del castell de Bellver, que possiblement ell mateix havia traçat. Hom l’ha considerat el primer mestre d’obres de la catedral mallorquina. El seu estil es caracteritza per la saviesa a conjuminar la robustesa de les fortificacions amb una austera gracilitat. Hom considera una aportació original seva l’ús de trompes en les capçaleres de les capelles.


Jaume Fabré

Nascut a Mallorca, va ser mestre d’obres del convent de Sant Domingo el 1317, any en què també signà un contracte amb el bisbe Ponç de Gualba per construir la primera etapa de la catedral de Santa Eulàlia de Barcelona, així com les traces primitives de l’església de Santa Maria del Mar. Succeí Ponç Descoll en les obres de la Seu.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Ponç Descoll i Jaume Fabré

1300-1606

Religiós