Fotografíes cedides pel Parlament, formen part del seu arxiu fotogràfic.

PARLAMENT DE LES

ILLES BALEARS

Carrer de Palau, 16

Dissabte, de 16 a 19 h i diumenge, de 10 a 14 i de 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’actual seu del Parlament de les Illes Balears va ser construïda com a seu del club privat Círculo Mallorquín, un espai de trobada per als membres de la burgesia i la noblesa on poguessin fer activitats com ara balls, esgrima, debats literaris, casino i jocs de cartes.


L’edifici original fou construït entre 1848 i 1851, com a seu del Círculo, en un solar del desaparegut convent de Sant Domingo. Tot i això, l’aspecte actual de l’edifici es deu a la reforma de l’arquitecte català Miquel Madorell, en col·laboració amb Pascual Sanz i Lluís Callú entre 1913 i 1918. Aquesta reforma va dotar l’edifici de la façana eclèctica que el caracteritza i va reformar els espais interiors seguint el gust burgès de l’època, incorporant elements modernistes de forja, pintures, marbres, vitralls, claraboies i treball en fusteria. En aquesta reforma també hi van intervenir artistes de renom com Ricard Anckermann, responsable de la decoració de la sala de les cariàtides.


Encara que l’edifici s’hagi adaptat per tenir la funció de Parlament des de 1983, encara avui es pot gaudir de molts espais que conserven la decoració i mobiliari original, com la sala de les Cariàtides, la sala Montenegro, la sala verda, la sala groga o la biblioteca. A banda, també es conserva una extensa col·lecció de pintura, escultura i mobiliari creada pel Parlament.

Sobre l’arquitecte

Miquel Madorell (reforma 1918)

Fou un arquitecte català nascut a l’Hospitalet de Llobregat el 1869. Es va titular en Arquitectura el 1891, i entre 1922 i 1925 va presidir el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. La major part de les seves obres són d’estil eclèctic i es troben a Barcelona, on va dissenyar edificis emblemàtics com el teatre Tívoli (1917 – 1919). La seu del Parlament de les Illes Balears és la seva única obra a l’illa, on hi va introduir elements innovadors com els sostres de claraboia de vitrall.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Miquel Madorell i Rius (reforma 1918)

1851 (construcció), 1918 (reforma)

Institucional