REFUGI ANTIAERI DE LA DELEGACIÓ DE DEFENSA DE LES ILLES BALEARS

Carrer de Mateu Enric Lladó, 40

Dissabte, de 10 a 14 h

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

El refugi, situat a l’edifici de la Delegació de Defensa a les Illes Balears, va ser construït probablement amb posterioritat a la finalització de la Guerra Civil.


Aquesta estructura disposa de dues entrades que condueixen a dues galeries estretes i que desemboquen finalment a la galeria principal. Un dels elements més interessants és la galeria principal, que destaca per la seva forma cilíndrica. L’aspecte general del refugi, amb un revestiment de peces de marès i amb un acabat molt cuidat, difereix del caràcter auster de la resta de refugis de Palma.


Un altre element a destacar és que el refugi disposava d’una màquina de renovació d’aire al seu interior. Aquesta màquina va ser retirada i actualment es conserva al Museu Històric Militar de Menorca, a Es Castell. Al seu interior, queda encara la sala on estava situada la màquina, i els conductes encastats a través dels quals sembla que es feia circular l’aire renovat cap a les distintes zones del refugi. Des de la galeria principal surt una petita galeria transversal que, segons sembla, comunicava antigament amb el refugi de l’edifici del costat.


A la zona de la galeria principal es poden veure distintes inscripcions marcades sobre el marès, realitzades probablement pels soldats que degueren fer guàrdia en aquest edifici al voltant dels anys setanta.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

 –

Posterior a 1939 (hipòtesi)

Militar