EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

CAN ALONSO

Carrer de l’Arxiduc Lluís Salvador, 83

Dissabte, de 10 a 14h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’actual escoleta de Can Alonso és el resultat de dos projectes superposats: un de l’arquitecte català Josep Maria Monravà i López (1905-1999), que construí una casa amb fortes influències lecorbusianes; i un altre de l’arquitecte mallorquí Francesc Casas Llompart (1905-1997), que potencià el primer en una intervenció que pràcticament duplicà el volum construït original, sense modificar la seva aparença.


El projecte de Monravà estava construït per un volum quasi quadrat de dues plantes, situat al bell mig del solar. A baix, tres cossos definien una planta en U delimitats per un pati central cobert perimetralment per una pèrgola. En un lateral del pati s’ubica l’escala que puja al solàrium, protegit per quatre façanes que es prolonguen des de la planta baixa. Al cap de quatre anys, Casas rebé l’encàrrec d’ampliar la casa. Sense alterar l’estructura existent, l’ampliació s’organitzà afegint una planta que ocupà el lloc de l’anterior solàrium, dotant-lo de façana pròpia i conservant els paraments existents, que passaren a protegir una terrassa perimetral.


Actualment, aquest edifici és una escoleta infantil que pertany a l’Ajuntament de Palma. Per la part de darrere, es construí el Casal del Barri de Can Alonso, un espai sociocultural obert a ciutadans i ciutadanes destinat a la prestació de serveis públics de caràcter educatiu i de lleure.

Sobre l’arquitecte

Josep Maria Monravà López, nadiu de Tarragona, estudià a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, arribant a ser doctor arquitecte. En els seus primera anys les seves construccions eren racionalistes, presentant els seus dissenys una gran similitud amb el GATEPAC, en particular la Casa Malé a Tarragona o la Casa Bloc Alegris y Descanso. Durant la postguerra va adoptar noves corrents com el neoimperialisme, inspirat en les formes tradicionals.

Francesc Casas Llompart, va néixer a Palma el 21 d’octubre de 1905. En acabar el seus estudis de batxillerat a Palma, es va traslladar a Madrid on va iniciar la seva carrera d’arquitectura. Posteriorment, va continuar a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona. La seva estada a Catalunya va coincidir amb la gestació del moviment GATEPAC i tingué l’ocasió de relacionar-se amb alguns dels seus membres. El dia 1 de gener de l’any 1974 va abandonar oficialment el seu estudi després de més de quaranta anys de treball. Tres anys més tard, al 1977 va morir a Calvià, tancant la trajectòria d’un dels arquitectes mallorquins més rellevants de la primera meitat del segle XX.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Josep Maria Monravà i Lopez (1937), Francesc Casas Llompart (ampliació 1941)

1937, 1941 (ampliació)

Cultural