EDIFICIS
| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |




CAN BALAGUER
Sobre l’edifici
Can Balaguer és el casal que va ocupar la família Gual-Sanglada des del segle XVII fins al XIX, amb una estructura típica de la casa senyorial barroca mallorquina. L’edifici es desplega al voltant d’un pati amb una gran escala que dona accés a la planta noble. L’aspecte barroc de l’edifici es deu a l’obra impulsada per Don Mateu Gual-Sanglada que el 1699 va voler adaptar els edificis medievals preexistents al nou gust barroc.
Un dels principals atractius de l’edifici és la planta noble, un espai que la família reservava per a recepcions i actes oficials, distribuït i decorat amb una clara intenció d’ostentar. La darrera reforma de l’edifici li ha augmentat el valor recreant diversos espais típics d’una casa senyorial com la sala d’entrada, la cambra i l’alcova de representació, el menjador, la sala de música i una sala de tertúlies.
L’any 2009 el consistori va iniciar el projecte de rehabilitació de l’edifici a càrrec de Ricardo Flores, Eva Prats, Sé Duch i Xisco Pizà que va ser finalista en els premis FAD 2016 i va guanyar el premi d’arquitectura Guillem Sagrera 2018. Aquesta reforma va permetre eliminar els afegits de la planta baixa per recuperar l’esplendor original del pati i un espai medieval on s’ha instal·lat la cafeteria. La planta noble es va habilitar com a casa museu i els porxos es van adaptar per allotjar-hi oficines i classes per a l’escola de Belles Arts. A la coberta s’hi va afegir un mirador amb vista als terrats de ciutat.
Sobre l’arquitecte
Flores & Prats
Fundat el 1998 per Ricardo Flores (Buenos Aires, 1965) i Eva Prats (Barcelona, 1965), Flores & Prats combina el disseny i la pràctica constructiva amb una intensa activitat acadèmica. Després de la seva experiència a l’estudi d’Enric Miralles, Ricardo Flores i Eva Prats han desenvolupat una carrera on la investigació sempre està lligada a la responsabilitat de fer i construir, donant importància a les possibilitats d’interpretacions públiques i visions crítiques que l’obra construïda revela com a part d’aquest procés de recerca.
Duch-Pizà
És l’estudi d’arquitectura de Sé Duch Navarro (Barcelona, 1960) i Xisco Pizà Alabern (Palma, 1958). Des del seu estudi ubicat a Palma han treballat en diversos projectes a ciutat tant d’obra nova com de rehabilitació. Alguns dels seus projectes més emblemàtics són la reordenació de la Plaça de Cort (1996 – 2001), el casal de barri de Ses Veles (2006 – 2009) i la rehabilitació de Can Balaguer (2009).
+ info
ARQUITECTE:
CRONOLOGIA:
TIPOLOGIA:
Ricardo Flores, Eva Prats, Sé Duch i Xisco Pizà
Segle XIV (original), 2009 (reforma)
Cultural