EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

CAN GABRIEL

Carrer de la Constitució, 3

La visita es fa dins la ruta #OPENBIKE: “L’arquitectura de can Gabriel, l’estudi de Damià Jaume i Sant Miquel 19”

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

Can Gabriel és un pis dels anys 60 reformat per TEd’A arquitectes. La base de la seva proposta és un pis buit i sense divisòries. L’estudi proposa una reforma poètica que parteix de la idea dels palimpsests, que són un tipus de pergamins medievals reutilitzats on encara s’hi poden intuir o llegir fragments dels textos anteriors. Aquesta idea es tradueix en arquitectura respectant les estructures preexistents: estructura, tancament perimetral i baixants i diferenciant clarament allò afegit d’allò original.

Per assolir la idea de palimpsest per un costat es deixen visibles els elements preexistents com l’estructura de formigó armat, restes de juntes antigues i les costures i marques dels diferents processos que ha patit l’espai. Els elements nous es col·loquen en un pla diferent, dissociats de les estructures preexistents, per exemple el recobriment ceràmic dels murs es col·loca de tal manera que sigui evident que no té cap funció estructural i la instal·lació elèctrica deixa visible el recorregut del cablejat.

El paviment és de formigó polit, i s’hi ubiquen unes lloses de marbre que marquen l’antiga distribució de l’habitatge. Aquestes marques contrasten amb la nova distribució, que no té res a veure amb l’anterior i es genera partint de tres cambres de fusta d’avet que ofereixen privacitat. Entre aquestes tres cambres es generen tres espais oberts i comunicats en diagonal pensats per ser les zones més públiques de la casa, zones versàtils i sense una funció definida.

Sobre l’arquitecte

TEd’A Arquitectes és un estudi format per Irene Pérez i Jaume Mayol, en els seus projectes mostren un gran interès per crear espais humans i habitables, que connectin amb l’arquitectura regional i que reflecteixin els diferents processos que han portat al resultat final. La seva tasca els hi ha portat reconeixements com el premi Swiss Architectural Awards 2020, el Primer Premi FAD d’arquitectura internacional 2018 o el primer premi d’Arquitectura de Mallorca 2017.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

TEd’A

2018

Habitatge