CAN OMS

Carrer de l’Almudaina, 7

Dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

Es tracta d’un casal senyorial de construcció barroca, estructurada al voltant d’un pati interior i erigida sota una àmplia façana. L’immoble va ser construït a instància d’Hug de Berard i Palou al segle XVI. L’any 1642, els seus descendents decidiren vendre la propietat a Jerònim Doms i fou ocupada per la família Oms al llarg dels segles XVII i XVIII, d’on rep el nom.

La casa s’estructura rere una façana reformada d’estil neogòtic. El pati interior es configura a partir d’una escala de pedra de Santanyí, en escaire i amb barana de balustres plans de ferro. L’arc rebaixat que deixa pas al pati se sosté per pilastres amb capitells de tradició jònica amb el relleu de l’escut dels Oms. S’hi conserva també un portal gòtic on s’identifiquen les armes dels Armadans, provinents de la casa medieval d’aquesta família, encara avui existent al carrer de Can Sanç.

Actualment l’edifici acull la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Palma, qui promogué la reforma de 1982 dirigida per Elies Torres. Part de la seva intervenció es va centrar a introduir noves solucions arquitectòniques a l’edifici, com ara la instauració de portes corredisses en forma de vela, forjats sense formigó per suportar més càrrega, la projecció d’una escala-moble trapezoidal i la millora d’il·luminació del pati, entre altres aspectes.

Sobre l’arquitecte

Elies Torres Tur (reforma 1982)

Destacat arquitecte eivissenc, nascut el 1944. Realitzà els seus estudis d’arquitectura a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), obtenint el títol d’Arquitecte el 1968 i el de Doctor el 1993. Actualment és professor titular del Departament de Projectes de l’ETSAB. Entre els seus treballs destaquen les cases de la Vila Olímpica de Barcelona, la restauració del Parc Güell de Barcelona, la casa Rauchwerk a Nova Orleans (1986), l’annex del Museu Kumamoto al Japó (1992), la plaça del Fòrum a Barcelona (2004) o l’espai de Ses Voltes a Palma. Ha rebut el Premi FAD el 1986, 1988 i 1992. El 2008 va rebre el Premi Ramon Llull i el 2016 el Premi Nacional d’Arquitectura. 

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Elies Torres Tur (reforma)

s.XVI (construcció), s. XVIII-XIX (reforma), 1982 (reforma) 

Institucional