CAN QUETGLAS

Carrer de Santa Rita, 13

Dissabte i diumenge, de 11 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

El recentment inaugurat hotel Can Quetglas té els seus orígens en la casa familiar que Jaume Quetglas va encarregar a l’arquitecte mallorquí Francesc Roca i Simó al 1908. Situada a la part més elevada del barri de El Terreno, barri residencial de la classe mitjana palmesana al llarg de la segona meitat del segle XIX i primera del XX. Aquest edifici està catalogat com a Monument Històric Artístic Protegit i és un magnífic exemple del modernisme d’influència catalana que trobam a Ciutat.

En aquest edifici, l’estil modernista es pot observar des dels diferents elements que podem veure a la seva façana fins a cada petit detall del seu interior. La casa té estructura rectangular amb un cos central que sobresurt (es tracta d’una torre mirador que és un porxo) i mostra en el seu exterior elements ornamentals modernistes característics com les aplicacions de rajola a la part inferior de les finestres (una referència a la primera casa que va construir Gaudí a Barcelona) o les balustrades d’obra de les galeries amb aparença d’arbres i el trencadís de la façana posterior.

En el seu interior podem observar la profusament decorada xemeneia situada a la sala d’estar amb una estufa de ferro fos, decorada amb motllures de dintell amb rosetes i petites columnes d’acanaladures (producció anglesa d’estil Victorià del 1900) insertada dins del panell de rajoles de colors vius. Així com el tocador del bany amb aplics metàl·lics i un mirall amb marc de fusta de disseny Art Nouveau i la paret amb rajoles decorades amb motius florals, només per posar alguns exemples. La reforma actual per a la inauguració de l’hotel ha mantingut intactes tots aquests magnífics elements modernistes per al gaudi de tot aquell qui tengui la sort de passar una nit a una de les seves habitacions.

Sobre l’arquitecte

Francesc Roca i Simó

Nascut a Palma, va estudiar a l’Escuela de Arquitectura de Madrid, on va obtenir el títol l’any 1906. A partir de 1907 es centre en l’estil modernista per a les seves obres entre les quals es troben la casa de Can Quetglas (1908), així com les cases Segura (1908) i Casasayas (1910), totes a Ciutat i que presenten ornamentacions de gran qualitat en ferro, vidrieres i rajoles i mostren la seva influencia del modernisme català . Al 1910 es trasllada a Argentina, a la ciutat de Rosario on comença a realitzar projectes d’edificis monumentals fins al 1915. Torna a Espanya, a Palma, moment en que comença a explorar en el neogòtic, el neobarroc i les estructures classicistes. En 1924 s’intal·la a Madrid com arquitecte del Ministerio de Hacienda i diocesà i amb l’esclat de la Guerra Civil el seu estil deriva cap a una arquitectura triomfalista fins a la seva mort al 1940.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Francesc Roca i Simó, Angel Morado


1908 (construcció), 2017 (reforma de Angel Morado)


Habitatge modernista, convertit en hotel