EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

CENTRE OCEANOGRÀFIC DE LES BALEARS

Moll de Ponent s/n

Dissabte i diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

El Centre Oceanogràfic de les Balears és un organisme que depèn de l’Institut Espanyol d’Oceanografia i es dedica a estudiar els processos oceanogràfics i biològics del Mediterrani Occidental. El seu edifici està ubicat en un espai enjardinat al costat del moll de Ponent. L’edifici va ser dissenyat per l’arquitecte Vicenç Roig Forné l’any 1973 i està molt influenciat pel corrent del brutalisme arquitectònic.


L’edifici es va concebre com un gran bloc quadrangular de formigó amb quatre façanes idèntiques que donen al Centre Oceanogràfic un aspecte de cub. En aquest edifici l’aigua esdevé un element simbòlic a partir de les diferents fonts que s’hi poden trobar. A l’exterior unes fonts fetes de blocs de formigó a diferents plans trenquen la monotonia de la façana, precipitant aigua com si fos una cascada des de la cornisa fins a la planta baixa. A l’interior també hi trobarem la presència de l’aigua, ja que el pati central que fa de distribuïdor de l’edifici té una font al centre il·luminada per una gran claraboia visible des de l’exterior.

Sobre l’arquitecte

Vicenç Roig Forné

L’arquitecte Vicente Roig va explorar les possibilitats expressives del cub com a element bàsic i formigó com a material de construcció. En les seves obres aquest material es manifesta en grans blocs a l’estructura, fines capes ondulades a les cobertes o com a element ornamental en detalls com ara fonts. Alguns dels seus edificis més significatius són el Centre Oceanogràfic de les Illes Balears (1973) i el Centro Oceanogràfico da Corunya (1970 – 1976).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Vicent Roig Forné

1973

Centre d’investigació