EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

CEPA SON CANALS

Carrer Son Canals, 10

Diumenge de 16 a 19h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible (només la planta baixa)

Sobre l’edifici

El CEPA Son Canals se situa a l’edifici que havia allotjat el Col·legi públic de Son Canals, construït per l’arquitecte Guillem Reynés i Font l’any 1913. Llavors era anomenat Centre Social Educatiu dels Hostalets i, més tard, fou l’Escola Dominical Sagrada Família, impulsada pel Bisbe Campins. Més endavant s’emprà com a escola de primària i, d’ençà del curs 1985-86, com a centre dedicat a la formació permanent d’adults.


L’edifici té una façana remarcable inscrita dins de la variant popular del modernisme, però molt deteriorada pel pas del temps i la deixadesa de les administracions. No obstant això, la façana va ser pintada durant el curs acadèmic 2017-2018. El centre ha sofert múltiples reformes i ampliacions, amb intervencions més o manco respectuoses i adequades. Compta amb un vestíbul, anomenat «tinell», i que fa de distribuïdor de les dependències de la planta baixa: biblioteca, secretaria i direcció, aules, porta d’accés al pati posterior, sala de professorat.


Una dada important a destacar és que el centre és considerat el Primer Centre d’Ensenyament d’Adults a les Balears, un cop produït el seu canvi de funció l’any 1986.

Sobre l’arquitecte

Guillem Reynés i Font va ser un conegut arquitecte mallorquí (1877-1918). La seva obra s’enquadra en diferents estils, si bé li ho pot definir com un autor modernista i regionalista. Va ser arquitecte diocesà de Mallorca i consegüentment va treballar amb Antoni Gaudí i Joan Rubió en la construcció del camí dels Misteris de Roser en el Santuari de Lluc (Escorca). Destaquen les reformes del temple de la Sang, de la capella absidal de Sant Francesc i sobretot de l’església de la Real. També va intervenir en el Museu Diocesà. L’any 1911, es va iniciar dins del regionalisme destacant treballs com el Centre Social Educatiu dels Hostalets, el cinema Alexandra (Palma) i el Teatre Principal d’Inca.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Guillem Reynés i Font

1913

Educatiu