EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

Rubén Perdomo

EDIFICI MONEO (FUNDACIÓ MIRÓ MALLORCA)

Carrer de Saridakis, 29

Dissabte i diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’edifici Moneo és la construcció més recent del conjunt d’edificis de la Fundació Miró Mallorca. Va ser construït entre 1987 i 1993 per l’arquitecte Rafael Moneo amb l’objectiu d’allotjar les dependències de la fundació sense alterar Son Boter i l’edifici Sert.


Un dels objectius de l’arquitecte a l’hora de dissenyar l’edifici era el de dialogar amb el taller de Sert i, al mateix temps, amagar les construccions que durant el boom turístic van transformar totalment el paisatge de Cala Major, que als anys vuitanta ja no tenia res a veure amb el que va atreure al pintor Joan Miró als anys cinquanta. Per aquest motiu, Moneo va dissenyar un edifici que s’adapta al desnivell del terreny, a la part superior hi va disposar un mur blanc com els utilitzats per Sert que amaga les construccions veïnes, mentre que la façana oposada és porticada i dóna al jardí.


L’edifici té dos cossos principals, el que dóna al jardí conté la sala d’actes, la biblioteca i els espais per a l’administració. L’altre cos està destinat a les sales d’exposició i té forma d’estrella en un clar homenatge a la pintura de Joan Miró. Tot el conjunt s’integra totalment amb el jardí mitjançant les seves obertures i una sèrie d’estanys situats a la coberta i al nivell del jardí.

Sobre l’arquitecte

Rafael Moneo (1937 – )

Rafael Moneo es va graduar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid l’any 1961 i des d’aleshores sempre ha estat vinculat al món acadèmic. Pel que fa a la seva carrera com a arquitecte té una llarga trajectòria dissenyant equipaments culturals com ara auditoris i museus. Algunes de les seves obres més conegudes són el Museu Nacional d’Art Romà de Mèrida (1986), l’estació d’Atocha de Madrid (1992), o l’Auditori de Barcelona (1999). Durant la seva dilatada carrera ha acumulat premis importants com el Premi Prínceps d’Astúries el 2012, el Premi Nacional d’Arquitectura d’Espanya de 2021 o el Premi Pritzker l’any 1996, considerat el Nobel de l’arquitectura.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Rafael Moneo

1993

Cultural