EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

ES BALUARD MUSEU

Plaça de la Porta de Santa Catalina, 10

Diumenge, de 10 a 14h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

Es Baluard Museu d’Art Contemporani és el principal centre de conservació i difusió d’art contemporani a les Illes Balears. L’edifici fou dissenyat per l’equip d’arquitectes format per Lluís García-Ruiz, Jaume García-Ruiz, Vicente Tomás i Ángel Sánchez Cantalejo i construït en diverses fases fins a l’any 2004.


El resultat final compta amb superfície total de 5.027 m², 2.500 dels quals es destinen a espais expositius. Un dels principals atractius de l’edifici és que està ubicat dins l’antic del baluard de Sant Pere, un imponent bastió dissenyat per l’enginyer italià Giacomo Palearo Fratín a finals del segle XVI.


La intervenció dels arquitectes contemporanis es relaciona amb l’arquitectura que l’envolta mitjançant una obra de línies netes, fetes amb materials com el vidre i el formigó que creen un diàleg per contrast amb les construccions antigues de marès. A més, la incorporació de rampes, claraboies i balcons exteriors faciliten la comunicació entre el museu i el seu entorn.

A part del museu pròpiament dit, l’edifici també compta amb espais de gran interès com el pati central, les terrasses, l’aljub, l’espai “The tower” i un interessant conjunt arqueològic. La suma de tots aquests espais permet gaudir tant de l’art contemporani com de la història i les vistes a ciutat.

Sobre l’arquitecte

Giovan Giacomo Paleari Fratino (1530 – 1586)

Fou un noble i enginyer italià que el 1558 fou capturat per les tropes de Felip II i passà a treballar pel monarca inspeccionant i reforçant les fortificacions de tots els seus dominis. Al seu pas per les Illes Balears va dissenyar les noves fortificacions de Maó, Ciutat d’Eivissa i Ciutat de Mallorca.


SCT Arquitectes

Ángel Sanchez-Castelejo (1965) i Vicente Tomás (1968), el 1995 formen l’estudi SCT treballant en habitatges, edificis públics, privats i projectes d’urbanisme, buscant la font d’inspiració en allò local per crear dissenys globals. Algunes de les seves obres més conegudes són el Baluard Museu (2001 – 2003) i l’Estació Marítima d’Alcúdia (2004-2009).

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Giovan Giacomo Paleari Fratino (original), SCT Arquitectes  (reforma 2004)

Segle XVI (construcció), 2004 (reforma)

Cultural