ESGLÉSIA DE LA PORCIÚNCULA

Avinguda de Fra Joan Llabrés, 1

Dissabte, de 16 a 19 h

Amb inscripció prèvia

Sobre l’edifici

El que coneixem com la Porciúncula és un conjunt d’edificis de l’ordre franciscana, d’entre els quals en destaca l’església de Nostra Senyora dels Àngels, construïda per l’arquitecte Josep Ferragut Pou entre els anys 1964 i 1968. El solar, que antigament pertanyia a la Possessió de Son Sunyer, va ser adquirit pels franciscans el 1914. I des de llavors s’ha dedicat a ser un centre formatiu per a infants i seminaristes de l’ordre.

L’església de Nostra Senyora dels Àngels és una de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte Ferragut. L’ús del formigó per a la seva construcció va permetre més llibertat en l’estructura: la planta ovoidal i el tancament del recinte a partir de vidrieres són dues de les característiques que més destaquen.

Els pilars de formigó que sostenen l’estructura de l’església i permeten la total obertura dels murs, es prolonguen per tota la coberta fins que s’agrupen a la llanterna que corona l’església. La planta ovoidal fa possible una distribució que afavoreix la participació dels fidels, d’acord amb als postulats del Concili Vaticà II. Ferragut es va encarregar personalment de cuidar cada petit detall de l’església, amb l’objectiu de teixir tot un discurs simbòlic religiós a través de l’arquitectura, la llum, l’escultura i els detalls ornamentals, donant a entendre l’església de Nostra Senyora dels Àngels, com una obra d’”art total”.

Sobre l’arquitecte

Josep Ferragut Pou (1912 -1968)

Va ser un dels principals arquitectes de Palma de mitjans del s. XX. La seva extensa producció comprèn una gran varietat de tipologies, des d’arquitectura religiosa, fins a habitatges, passant per oficines, edificis destinats a escoles, a l’oci… Els seus inicis es poden emmarcar dins el regionalisme, però amb el temps va desenvolupar un llenguatge arquitectònic innovador basat en els postulats contemporanis europeus. La seva figura destacà també per la denúncia dels excessos territorials i la reivindicació de les bones pràctiques en l’exercici de la seva professió.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Josep Ferragut Pou

1964-1968

Religiós