José Hevia

ESTUDI DE DAMIÀ JAUMA

Camí d’en Mallol, s/n

La visita es fa dins la ruta #OPENBIKE: “L’arquitectura de can Gabriel, l’estudi de Damià Jaume i Sant Miquel 19”

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

L’estudi del pintor Damià Jaume és un habitatge situat als afores de Palma, concretament en una parcel·la del camí d’en Mallol. Entre els anys 2002 i 2003, els arquitectes Pere Vaquer i Francisco Cifuentes de l’estudi Aulets, el constructor Pep Berga i el fuster Pep Castor, van començar una reforma dins d’aquest espai amb l’objectiu original de fer un aljub per recollir l’aigua de pluja de la coberta de l’habitatge.


Un cop començada l’obra de l’aljub, van aprofitar aquesta circumstància per construir un nou estudi imbricat amb l’espai que l’envolta: la terra i el camp. A partir d’aquesta decisió, els arquitectes utilitzen les condicions de la parcel·la per situar un espai orientat a nord, al costat d’un mur de xiprers per protegir-se de vent, i al mateix temps, orientat a sud, amb l’objectiu de deixar una esplanada pel cultiu. No obstant això, la circumstància més important a l’hora de situar l’estudi va ser incloure el moviment que es realitza des de l’habitatge fins al pou per agafar aigua potable. A partir de l’emplaçament del pou, es col·loca als seus costats dos volums que converteixen aquest lloc en un pati recollit entre l’habitatge i l’hort.


L’estudi es va projectar a manera de dues caixes amb diferents usos i tractaments: la més gran destinada com a espai de creació, i la menor per emmagatzemar i mostrar l’obra de pintor. La caixa d’obra es construeix a partir de materials estàndards de construcció: s’opta per la termoargila, per la seva capacitat de resoldre el mur en un sol full, i per al forjat s’utilitzen els revoltons de ciment i la bigueta de sabata, entre altres materials.

Sobre l’arquitecte

Aulets és un estudi dedicat a l’arquitectura, el paisatge i el territori. Entenen la professió d’arquitecte com una obra que dóna respostes a una comunitat en un territori determinat utilitzant materials i artesanies vinculades a aquest territori. Cada projecte proposa una alternativa de com habitar el territori amb recursos locals. Entre els seus projectes destaquen: la remodelació d’espais públics com l’Arxiu Municipal de Felanitx i Impluvium (centre de rehabilitació situat a Manacor) o la creació de nous espais com l’Escola d’Arimunani (2018-2020) o la nova Escolta de Llubí.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Aulets (Pedro Vaquer i Francisco Cifuentes)

2003

Habitatge