EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

HABITATGE DEL CARRER JAUME DE SANTACÍLIA

Carrer de Jaume de Santacília, 2

Diumenge, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Parcialment accessible

Sobre l’edifici

L’habitatge del carrer Jaume de Santacilia és un reflex del canvi que es va viure en la Mallorca dels anys 50 i 60.

Va ser un moment de canvi promogut pel creixement turístic que va donar com a resultat un canvi en l’economia, en el model familiar i en la societat en general.

L’arquitecte d’aquest habitatge, Josep Ferragut Pou, va saber reflectir a través de l’arquitectura el que estava passant al voltant de Mallorca, construint així un nou tipus de habitatge familiar que s’adaptaven a les necessitats d’aquella nova realitat i, d’aquella nova vida.

Es tracta d’un immoble que es distribueix en una planta semisoterrània, destinada a l’habitatge del porter de l’edifici i a la maquinària de l’ascensor, una planta baixa destinada a comerços, entrada i porteria i quatre plantes més, destinades a vivenes, una per planta i la darrera, un àtic amb terrassa.

Ferragut vol marcar un canvi i fa referència als codis moderns, creant així una habitatge moderna en un voltant arquitectònic que encara no ho era.

El que fa especial aquesta habitatge és el joc que es fa amb les rajoles, que formen dibuixos, les peces de marbre, les baràndbarandilles de ferro i els colors del sòl i les parets, entre d’altres.

Sobre l’arquitecte

Josep Ferragut Pou (1912 -1968)

Va ser un dels principals arquitectes de Palma de mitjans del s. XX. La seva extensa producció comprèn una gran varietat de tipologies, des d’arquitectura religiosa, fins a habitatges, passant per oficines, edificis destinats a escoles, a l’oci… Els seus inicis es poden emmarcar dins el regionalisme, però amb el temps va desenvolupar un llenguatge arquitectònic innovador basat en els postulats contemporanis europeus. La seva figura destacà també per la denúncia dels excessos territorials i la reivindicació de les bones pràctiques en l’exercici de la seva professió.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Josep Ferragut Pou

Habitatge