EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

HABITATGES SOCIALS AL CARRER DE MAGDALENA BONET

Carrer de Magdalena Bonet i Fàbregues, 9

Dissabte, de 10 a 14 h i diumenge, de 10 a 14 h

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

Aquests 30 habitatges socials, promoguts per l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per destinar-los a lloguer social assequible, se situen al barri l’Olivera de Palma, prop del parc de La Femu, que s’aixeca sobre la seu de l’antiga Fàbrica Espanyola de Metal·lúrgia i Utillatge, ara desapareguda. El teixit edificat de l’entorn alterna blocs d’habitatges de cinc plantes d’alçada executats en el segle XXI, resultat d’exercicis especulatius que contrasten amb els habitatges entre mitgeres executats als anys 40 i 50, de planta baixa o planta baixa i pis.


Els accessos es realitzen a través d’un vestíbul, cap al pati interior que distribueix als habitatges per passeres porxades. D’aquesta manera es reforça la idea de comunitat i relació veïnal, establint un gradient entre l’individu i la comunitat, des del més públic (el barri), passant per l’espai comunitari (jardí i passeres) fins al privat (terrasses i galeries – accessos habitatges) que filtren i regulen els graus de privacitat necessaris.


Tots els habitatges són passants amb doble orientació i amb accés per passera. La cuina esdevé un punt central en un espai diferenciat, però connectat visualment amb la sala d’estar. Tots els espais de l’habitatge estan comunicats i s’eliminen els passadissos per optimitzar les superfícies. Dos espais intermedis se situen en els extrems de l’habitatge: d’una banda, la galeria al costat del carrer, que permet gaudir d’una estança exterior en façana; d’altra banda, una galeria a l’entrada que permet tant garantir una privacitat filtrada per elements calats com la possibilitat d’usos múltiples com a terrassa, zona d’assecament i rentat o emmagatzematge. A l’hivern, les galeries del costat al carrer són un coixí tèrmic i acústic; i les galeries d’entrada són captadors tèrmics acumuladors de calor. A l’estiu, les galeries es protegeixen amb porticons de lames orientables que afavoreixen la ventilació creuada aprofitant els vents dominants a través del pati.


Una de les característiques més destacades d’aquesta promoció és l’estructura portant, realitzada a base de murs de càrrega vistos de BTC (blocs de terra comprimida), extreta de la mateixa excavació, i forjats de fusta prefabricada. Això, ha permès reduir les emissions de carboni durant la construcció i assolir el nivell més alt d’eficiència energètica gràcies a les mesures bioclimàtiques.

Sobre l’arquitecte

L’estudi Vivas Arquitectos, fundat per César Vivas i Cristian Vivas a Barcelona el 2006, abasta des de la conceptualització d’idees i propostes fins a l’execució i desenvolupament dels projectes en col·laboració amb tècnics i consultors especialitzats. Amb un enfocament creatiu, pragmàtic i multidisciplinar, treballa en diversos àmbits, des de la gran escala territorial i urbana fins a l’arquitectura i disseny a petita escala, aplicant criteris que tenen en consideració a un mateix nivell tant qüestions formals, materials i funcionals com econòmiques, mediambientals i socials que garanteixin el desenvolupament sostenible dels projectes.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Vivas Arquitectos

2021

Habitatges socials