EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

HABITATGES SOCIALS AL CARRER DE SALVADOR ESPRIU

Carrer de Salvador Espriu, 37

Dissabte, de 10 a 14 h i diumenge, de 10 a 14 h

Amb inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

Aquests 19 habitatges socials, promoguts per l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per destinar-los a lloguer social assequible, es desenvolupen en un edifici, situat entre mitgeres, que es divideix en dos volums de dues plantes, un orientat est-oest, i l’altre nord-sud. Les tipologies, de dos i tres dormitoris, es resolen mitjançant una estructura de murs paral·lels de càrrega de pedra de marès que proporcionen inèrcia per refrescar a l’estiu de forma passiva, com a suport de la ventilació creuada de les brises marines (embat/terral).

Les façanes al carrer se solucionen amb una successió de pilars de marès de 40x40cm que permeten allotjar persianes enrotllables, reixes i tests amb plantes enfiladisses per protegir del sol i proporcionar intimitat. L’accés als habitatges es produeixen a través d’un porxo que s’obté per l’endarreriment de les fusteries, generant-se així un espai exterior cobert que proporciona intimitat i ombra a l’estiu i assolellament a l’hivern, permetent calefactar habitatges de forma passiva. Els habitatges de planta baixa de la façana est presenten unes condicions específiques d’orientació i relació amb l’exterior, abocant a un espai exterior de vianants i arbrat, de manera que les fusteries en aquest cas es mantenen en línia de façana per potenciar la captació solar a l’hivern. El comportament d’aquestes estades se monitorarà amb sensors de temperatura i humitat a les dues opcions (captadors i porxos) per obtenir dades específiques i aplicar-les a futurs projectes.

Pel que fa a l’estructura horitzontal, tant el forjat de sostre de la planta baixa com el de coberta són de bigues de fusta i taulells OSB. L’aïllament és de 20 cm de fulla morta de posidònia seca a la teulada, i 10 cm de cotó reciclat als murs.

També forma part de la promoció un aparcament semisoterrat que es situa al pati d’illa per alliberar l’estructura dels habitatges de les necessitats dels vehicles rodats. Disposa de ventilació i il·luminació natural, i si en un futur canvia el model de mobilitat i la normativa, podrà allotjar altres usos. L’edifici és classe energètica A i la demanda prevista d’energia anual és de 9,74 kw/m².

Sobre l’arquitecte

Carles Oliver Barceló (1979)

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). Durant els seus estudis va rebre beques per a estudiar a UC Los Angeles, TU Delft i l’ETSAM. Des de 2009 és arquitecte de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI), on actualment exerceix com a responsable del departament tècnic d’aquest Institut. Ha dirigit el projecte d’adaptació al canvi climàtic “Life Reusing Posidonia” a Formentera, finançat pel programa europeu LIFE+. Els projectes que ha desenvolupat tant en l’àmbit particular com formant part de l’equip de l’IBAVI han rebut nombrosos premis nacionals i internacionals, que faciliten la credibilitat per proposar i recuperar nous plantejaments constructius, centrats en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Carles Oliver Barceló

2021

Habitatge social