EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

HOTEL NOU BALEARES

Plaça Francesc García i Orell, 8

Dissabte, de 10 a 14 h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

L’Hotel Nou Baleares és un hotel urbà situat a un edifici històric catalogat com a racionalista amb tocs modernistes. La seva funció original va ser d’habitatge familiar pertanyent a la família Guasp Quetglas, construït l’any 1927, que utilitzaven part de la planta baixa per a la fabricació de rajoles hidràuliques. En aquest sentit, l’immoble també se’l coneix com l’antiga fàbrica de Can Boira. Amb la Guerra Civil Espanyola, la família republicana va prendre l’edifici i es va convertir amb l’Hostal Baleares, que amb el temps acabà convertint-se amb una casa de cites, degradat i en decadència.


Però l’any 2020, l’Hotel Nou Baleares fou reformat i convertit en un hotel urbà de 4 estrelles. En aquesta reforma integral s’ha respectat l’estructura originària i gran part dels seus elements arquitectònics. Encara conserva la majestuosa escala central i el terra de rajoles hidràuliques pertanyents a la família Guasp Quetglas. Tot això, combinant amb elements actuals. Actualment, l’Hotel alberga 45 habitacions úniques, cadascuna d’elles amb un estil característic inspirat en els seus orígens de 1927.


A l’extrem oposat del local de restauració, precisament denominat Boira, s’identifica el característic rètol de fusta que donava la benvinguda a l’hostal tancat fa tres dècades. Destaca de la façana principal, que ara rellueix amb les típiques persianes mallorquines restaurades, el balcó hivernacle de la primera planta.

Sobre l’arquitecte

Nacho Salas forma part de l’estudi NB Arquitectes. Va estudiar a Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Des de 1996 treballa amb l’arquitecte Gabriel Sastre Vicenç, des del qual realitzen obres diverses, treballs d’arquitectura i urbanisme per a clients privats i per a les diferents entitats de l’administració pública. L’estudi s’ha encarregat d’obres com el Centre de Tecnologia de la Informació de la UIB, Ocimax Menorca o La Goleta Hotel.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Nacho Salas (reforma)

1927 (construcció), 2020 (reforma) 

Hoteler