EDIFICIS
| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |



JARDINS DE NATZARET
Sobre l’edifici
L’Arxiduc Lluís Salvador deia que aquesta era “la millor panoràmica de la badia de Palma”. Ubicats a la finca de s’Hort des Terreno, el barri residencial de la classe mitjana palmesana al llarg de la segona meitat del segle XIX i primera del XX, els jardins i hort de Natzaret, del Terreno o també anomenats de Can Rubert, amb influències del classicisme, el romanticisme i el modernisme, van ser un dels motius més reproduïts pels pintors modernistes de finals del s.XIX i principi del XX, a més de ser el mirador per excel•lència de la ciutat i la badia de Palma.
La finca data del 1784 i la construcció de la zona verda es va realitzar entre la segona meitat del segle XVIII i principis del segle XX. La finca i el terreny varen ser del Cardenal Despuig, que la va comprar el 1805 amb la idea de convertir-la en un museu. Finalment les obres es van dipositar a la finca de Raixa a Bunyola. A la mort del Cardenal Despuig (1813), la finca va ser venuda a Jaume Sitjar, que un any després la va vendre a Joana A. Vidal i Serra de Marina, qui la va deixar en herència als seus parents, la família Rubert. D’aquí prové el nom de jardins de Can Rubert. La família Rubert es va reservar la casa i un tros extens de terreny i va parcelar i construïr a la resta, iniciant així la urbanització de la zona.
La darrera hereva de la família Rubert, Maria del Carmen Rubert Sureda va morir sense descendència directa al 1921, deixant com a darrera voluntat que la casa i les terres de Can Rubert passessin a ser administrades per l’Església per fer obres de caritat. Així, l’any 1924 es va fundar l’Escola de Natzaret per a ajudar a infants i joves, governada per un patronat del que és president, de manera continuada per voluntat dels testamentaris, el Bisbe de Mallorca, d’on prové la seva actual nomenclatura de “Jardins de Natzaret”.
Al 2007, un conveni signat entre la Fundació Natzaret i el Consell de Mallorca va possibilitar la restauració dels jardins, després de la seva declaració com a Bé d’Interés Cultural en el 2004. Actualment, es troben oberts al públic, des del setembre de 2021. El valor patrimonial dels jardins, mirador i hort dels “Jardins de Natzaret” es deu sobretot al fet que la seva tipologia és única i representen l’únic exemple de jardí del segle XIX que es conserva a Palma.
+ info
ARQUITECTE:
CRONOLOGIA:
TIPOLOGIA:
–
Segle XVIII
Jardins públics, cultural