EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

LA MISERICÒRDIA

Plaça de l’Hospital, 4

Dissabte, de 16 a 19 h i diumenge, de 10 a 14 h.

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

La Casa de Misericòrdia fou una institució fundada l’any 1565 pels jesuïtes amb l’objectiu d’acollir pobres, gent d’edat avançada, malalts i qualsevol que no es pogués mantenir per si mateix. Homes i dones vivien en espais separats i la institució els hi proporcionava higiene, menjar, serveis espirituals i oportunitats per treballar en els diferents tallers.


La institució es va instal·lar al solar que actualment alberga la Misericòrdia l’any 1677, però l’edifici actual fou construït per diferents mestres d’obra al llarg de tot el segle XIX per respondre a les necessitats de la institució, incorporant dependències administratives, dormitoris, tallers, cuina, magatzems i un oratori. La primera fase constructiva va ser l’anomenat “departament de dones”, aixecada pel mestre d’Obra Pere Joan Bauçà entre 1817 i 1845, i que consta d’un pati envoltat per quatre ales i una capella, atribuïda a Joan Sureda. El departament d’homes, atribuït a Joan Sureda, té l’accés a la plaça de l’Hospital i segueix el mateix esquema que l’ala de dones, amb un pati d’estil neopal·ladià. En aquesta fase també hi intervingueren els arquitectes Miquel Rigo i Joaquín Pavía.


L’edifici mantengué l’ús com asil de beneficència fins al 1977. Actualment, la Misericòrdia acull diversos serveis administratius del Consell de Mallorca, l’Arxiu del So i de la Imatge, la Biblioteca de Cultura Artesana, la Biblioteca Lluís Alemany i una col·lecció d’escultura a l’antic jardí botànic.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Pere Joan Bauçà (1845), Joan Sureda (1870), Miquel Rigo (1884), Joaquín Pavía (1884)

1845 (construcció), 1870 (ampliació), 1884 (ampliació)

Cultural