EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

LA SAPIÈNCIA

Plaça de Sant Jeroni, 1

Dissabte, de 10 a 14 h i diumenge, 16 a 19 h

Sense inscripció prèvia

No accessible

Sobre l’edifici

El col·legi de La Nostra Senyora de la Sapiència, propietat de la diòcesi de Mallorca, és un conjunt d’interès historicoartístic i constructiu que emmarca i dona escala a la plaça de Sant Jeroni. Destaca la seva ordenada façana principal, el seu claustre, l’escala i l’antiga edificació medieval annexa.


Va ser fundada pel Canonge Bartomeu Llull l’any 1629 i finalitzat a mitjan segle XVIII. L’objectiu del col·legi era proporcionar estudis i subsistència a joves amb escassos recursos econòmics. El 1773, el bisbe Guerra la va incorporar al Seminari Diocesà i durant la Guerra de la Independència l’edifici es va destinar en part a acadèmia militar. Actualment funciona com a col·legi major diocesà.


L’edifici consta de tres plantes articulades al voltant d’un pati quadrangular porticat amb arcs rebaixats i columnes jòniques. La façana principal és llisa amb obertures regulars, destacant el portal principal flanquejat per dues pilastres amb el fust estriat i un estípit molt estilitzat amb de motius orgànics. Sobre el capitell corinti s’alça un entaulament de factura discontínua rematat per un traç mixtilini que acull en el seu interior un medalló en el qual figura un relleu de la titular del col·legi.


En el seu conjunt, l’edifici manté una relativa heterogeneïtat espacial derivada de la problemàtica integració d’alguns dels habitatges incorporats. Estilísticament el portal principal és el que revesteix un major interès, anotant la influència del barroc francès sobre els motius decoratius.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

 –

1629 (construcció), segle XX (reforma)

Religiós