EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

MUSEU D’ART SACRE

Carrer del Mirador, 5

Dissabte, de 10 a 14h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

Recentment reinaugurat, el Museu d’Art Sacre, tradicionalment conegut com a Museu Diocesà, ocupa actualment part de les dependències del Palau Episcopal. Es tracta d’un edifici datat del segle XIII i caracteritzat pel seu estil principalment gòtic. És de planta rectangular i es desenvolupa al voltant d’un pati. L’accés es realitza a través de la façana principal del Palau, acabada el 1616 a instàncies del bisbe de Mallorca, Simó Bauçà i Sales (1706-1625), de marcat estil classicista, exhibeix la salutació episcopal Pax Vobis. Al costat de la façana principal del Palau se situa el primitiu oratori de Sant Pau, construït a principis del segle XV.


El museu va ser inaugurat el 23 de febrer de 1916 un cop finalitzades les obres de reconstrucció de les dependències de l’hort del Palau Episcop al encarregades a l’arquitecte diocesà Guillem Reynés i Font. Es tracta d’un projecte museogràfic dilatat en el temps on varen participar nombrosos bisbes, on destaquen Pere Campins i el seu col·laborador Mn. Antoni Maria Alcover.


Les últimes remodelacions a l’edifici s’han produït a principis de segle XXI. La primera va ser l’any 2000 a instància del capellà Pere Joan Llabrés, i la segona els anys 2019-2020, aquesta última centrada en la renovació del discurs museogràfic. D’entre la seva col·lecció d’art religiós de Mallorca destaca El Sant Jordi de Pere Niçard del segle XV.

Sobre l’arquitecte

Guillem Reynés i Font (1877-1918) (reforma)

Titulat a Barcelona el 1905. Fou també arquitecte diocesà i es dedicà molt a la restauració. Dirigí amb Joan Rubió i Bellver les construccions de l’Exposició Regional de productes de les Balears (1910). Aixecà els plans del castell de Bellver, de l’Almudaina i del Palau Morell de Palma. De la seva obra sobresurten les cases Casasayas a la plaça de Santa Catalina Tomàs de Palma, edificis modernistes començats per Francesc Roca i continuats per ell (1909-11). Col·laborà fins al 1914 amb Gaudí i amb Rubió a les obres del monestir de Lluc. Dins l’estil anomenat regionalista construí a Palma l’oficina central de la Banca March, el Palau March.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Guillem Reynés i Font (reforma)

Segle XIII (construcció), segle XX  (reforma), 2000 (reforma)

Cultural