EDIFICIS

| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |

Juan Rodríguez

PALAU DE CONGRESSOS

Carrer de Felicià Fuster, 2

Dissabte de 10 a 14h i diumenge de 10 a 14h

Sense inscripció prèvia

Si

Sobre l’edifici

El Palau de Congressos és un edifici projectat per l’arquitecte navarrès Francisco Mangado l’any 2017. Partidari de l’arquitectura integrada en l’espai, Mangado es va inspirar en tres aspectes característics de Palma per a donar forma al projecte: les ones de la mar, la llum del sol i la fina sorra de les seves platges. La geometria irregular de la parcel·la, estreta i allargada, ens trasllada més a una idea de límit urbà que a la creació d’un edifici significatiu amb un programa complex i divers. L’edifici mira a la mar a través d’una façana imponent i gruixuda, de cinc metres, construïda amb tècniques navals que evita la radiació sud, que acull les escales i comunicacions verticals que uneixen els diferents espais. Aquesta façana, situada al sud, es presenta com una murada (densa, però també oberta) a través d’espais ambigus que no acaben de ser interior ni exterior. El gruix de la façana nord, en canvi, està conformat per tots els espais de servei.


A l’interior de l’edifici s’hi succeeixen les diferents sales de congressos i exposicions. Es tracta de grans peces volumètriques expressives amb grans buits al seu voltant, damunt els quals se suspenen plataformes d’accés. A la planta elevada, comunicada amb l’hotel a través d’una passera que unifica el conjunt, s’ubiquen els usos més quotidians, com les sales de congressos menors, restaurant i grans terrasses exteriors.


Ressalten els materials utilitzats per a la construcció del Palau. A més de l’ús de materials nobles, destaquen els panells d’ALUSION a la façana principal, així com la fusta provinent d’Àfrica utilitzada per a l’auditori.


Arran d’aquest projecte, l’arquitecte va guanyar el Premi Nacional d’Arquitectura (2017).

Sobre l’arquitecte

Francisco Mangado (Navarra, 1957) compagina la labor com a docent a la Universitat de Navarra, centre on obtingué el seu títol el 1981, amb els seus projectes d’arquitectura. Entre les seves obres més destacades es troben el Palau de Congressos i Auditori de Pamplona o el Centre Municipal d’Exposicions i Congressos d’Àvila. Mangado transcendeix la seva incansable cerca d’una arquitectura important, significativa, responsable, amb vocació ciutadana. Obres que reben grans afluències de masses, realitzades amb mitjans modestos, però amb evident intel·ligència.

+ info

ARQUITECTE:

CRONOLOGIA:

TIPOLOGIA:

Francisco Mangado

2017

Institucional