EDIFICIS
| CENTRE | PONENT | NORD | LLEVANT |




PALAU DEL CONSELL
Sobre l’edifici
L’edifici que avui ocupa el Consell de Mallorca fou construït el 1882 al solar que albergava l’antiga presó de Mallorca, per tal d’acollir el Palau de la Diputació. Fou projectat per Joaquín Pavía i Birmingham, que seguia els models del gòtic internacional. A partir de l’any 1885, es va fer càrrec de les obres l’arquitecte Joan Guasp Vicens (1855-1932) i, posteriorment, ho feu l’arquitecte Guillem Reynés i Font (1877-1918).
El Palau consta de dos pisos i àtic, on la façana es planteja com una peça autònoma, tant de la seva planta com de la de l’Ajuntament, que es troba adjacent. Es tracta d’un llenç ordenat en tres parts mitjançant torres octogonals amb un repertori escultòric que recull la tradició del gòtic local del segle XV. En aquest sentit, s’inspira en la de la Llonja de Palma, obra de Guillem Sagrera del principi del segle XV. En la seva construcció es va utilitzar la pedra viva al basament, mentre que el marès fou el material utilitzat a l’hora d’aixecar el mur. Per realitzar les escultures i els ornaments es va recórrer a la pedra de Santanyí, compacta, de gra fi i fàcil de treballar.
Pel que fa a l’interior, destaca l’escala monumental que condueix a la planta principal i a la galeria neogòtica, construïdes posteriorment, el 1919, obra de Josep Alomar Bosch (1877-1952). La Sala de Sessions, situada en aquesta mateixa planta, fou projectada per Guillem Reynés.
Sobre els arquitectes
Joaquim Pavia i Birmingham (XIX-XX)
Format a l’Escola Superior d’Arquitectura. Fou arquitecte provincial de Balears i diocesà de Mallorca. Va ser autor de la capçalera neogòtica de Sineu, de la reconstrucció de la parròquia d’Alcúdia (1882), així com de la façana de la Diputació Provincial (començada el 1882). A més, s’encarregà de la Casa de la Misericòrdia.
Joan Guasp Vicens (1855-1932)
Guillem Reynés i Font (1877-1918)
Titulat a Barcelona el 1905. Fou també arquitecte diocesà i es dedicà especialment a la restauració. Dirigí amb Joan Rubió i Bellver les construccions de l’Exposició Regional de Productes de les Balears (1910). De la seva obra sobresurten les cases Casasayas a la plaça de Santa Catalina Tomàs de Palma, edificis modernistes començats per Francesc Roca i continuats per ell (1909-11). Col·laborà fins al 1914 amb Gaudí i amb Rubió a les obres del monestir de Lluc. Dins l’estil regionalista construí a Palma l’oficina central de la Banca March, el Palau March.
Josep Alomar Bosch (1877-1952)
Estudià a l’Escola d’Arquitectura de Madrid (1905). Arquitecte de la Diputació Provincial de Balears. Redactor de diversos projectes urbanístics per a diferents municipis de l’illa d’Eivissa. És autor, també, del projecte del cementeri de Sant Francesc Xavier a Formentera (1937).
+ info
ARQUITECTE:
CRONOLOGIA:
TIPOLOGIA:
Joan Guasp, Joaquim Pavia (1882)/ Guillem Reynés, Josep Alomar (1919)
1882, 1919/ 1945-1947 (remodelacions)
Institucional